Русия разполага с най-съвременно оръжие

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу увери сънародниците си,  че Русия в момента разполага с най-модерните оръжия и продължава да увеличава военната си мощ, съобщи Интерфакс. „Ние имаме мощен противоракетен щит, най-мощната система за противовъздушна отбрана, а също най-съвременните системи за отбрана и въздушни ракети с каквито не разполага никоя друга държава“, подчерта Шойгу. Той отбеляза че Русия завършва изграждането на няколко завода за производство на най-новите модели на техниката и въоръжението. „Не случайно оръжието ни се купува все повече с всяка изминала година и не случайно днес заемаме второ място в света по продажба на оръжие“, добави Шойгу.

На срещата със студентите от Федералния сибирски университет в Красноярск, министърът затрогна и темата за производство на оръжие в този регион. Той отбеляза, че в Красноярския край върви сериозна модернизация на оръжия. „През 2015 година, тук ще започнем производство на много сериозно оръжие. Учените от Красноярския и Сибирския филиали на РАН (Руската академия на науките) работят всеки ден по проекта“, добави Шойгу. Също така той отбеляза, че за развитието на военната промишленост, Русия отделя големи средства. „И нашата задача е да вложим тези пари с максимална ефективност“, поясни министърът на отбраната.

Тук е моментът да отбележим, че на 12 декември 2013 година, руският президент Владимир Путин заяви, че през следващото десетилетие за отбрана ще бъдат отделени 23 трилиона рубли (500 милиарда евро), като нарече тази сума безпрецедентна. В подкрепа на думите му, за развитието на военната промишленост Шойгу напомни, че по-рано в сряда, на 12 февруари тази година, в Комсомолск на Амур, бойния състав на ВВС се допълни с най-модерни самолети в света, каквито „никой друг“ няма“, се позова на думите му ИТАР-ТАСС.

„Това вече не са единици, а серийно производство“, подчерта Сергей Шойгу. Той напомни, че през 2013 година съставът на Военномоския флот беше допълнен с две стратегически атомни подводници с най-съвременно въоръжение. Съгласно статистиката, през изминалата година военнопромишлените предприятия са изпълнили плановете и целевите обеми до 99,9%. Държавните поръчки са изпълнени на 100% от предприятията от сектора на ядрените оръжия, заяви президента на Росатом Сергей Кириенко.

Напомняме, в края на 2013 година, някои медии писаха, че едва ли не, Путин е в “ръчен режим на армията“. По този повод, Сергей Шойгу опроверга слуховете, че руската армия нямала с какво да се похвали, и разказа как тя ще изглежда през 2020 година. Руските въоръжени сили ще бъдат съставено от две трети наемници и една трета от новобранци. Засега не се планира увеличаването на срока за военна служба: „Сроковете ще останат същите, няма де се променят“, заяви в заключение Сергей Шойгу.