Ми-28 по време на учение Снимка: Виталий Анков/РИА

Ми-28 по време на учение Снимка: Виталий Анков/РИА

Русия пуска “Нощния ловец” Ми-28УБ срещу “Ислямска държава”

Публикувано от:
Автор: Николай Литовкин
Обновеният Ми-28 може да бъде напълно контролиран от един от двамата пилоти на борда и ще послужи за търсене и унищожаване на терористи в Близкия Изток.
Модифицираният вариант на модерния боен хеликоптер Ми-28УБ “Нощен ловец” в близките няколко седмици ще бъде транспортиран до въздушната база на Русия в Сирия.

Производителите на военната машина искат да тестват обновената броня и ракетите му на първа линия.

“Вертолети Русия” укрепиха предната броня на хеликоптера и подобриха “мозъка му”, сподели за “Руски дневник” източник от военната индустрия.

Така в близко бъдеще една усъвършенствана версия на “бойната птица” ще се включи в търсенето и унищожаването на бойци от “Ислямска държава” в Близкия Изток. Една от новите функции на хеликоптера е пълният контрол върху машината, който получиха и двамата ѝ пилоти.

Това означава, че дори единият от тях да бъде ранен, другият ще може да управлява хеликоптера самостоятелно – с всички навигационни, летателни и стрелкови системи едновременно.

За какво му е всичко това на “Нощния ловец”?

Основната цел на това бойно летящо чудовище е да подкрепи пехотните групи и специалните сили, които се броят на земята. Построен е, за да унищожава танкове, бронирани превозни средства и нисколетящи цели като други хеликоптери или дронове.

Ми-28 вече е приет на въоръжение от руската армия, но, както всяка друга машина, и той трябва да премине през стриктни тестове, преди да му бъде дадена зелена светлина, за да излезе на бойното поле.

Както обясни източникът на “Руски дневник”, Ми-28 следва всички международни военни стандарти: “Освен че носи ада на земята със своите картечници и ракети, той може да се бори и с танковете”.

Експертът също така каза, че целите на хеликоптера ще варират от вражески военни – до артилерийски системи и дори системи за ПВО.

Освен това вертолетът е сред малкото способни на въздушни маневри, каквито руският пилотен тим “Беркути” показа на света през последните 5 години.

Първа употреба на Ми-28 в Сирия

Руските хеликоптери Ми-28 изиграха важна роля в освобождаването на сирийския град Палмира от “Ислямска държава” на 27 март 2016 г.

Видеото показва разрушаването на бронирани превозни средства на терористите, с помощта на противотанкови ракети, както и последващо ликвидиране на бойци, които се крият в постройка.

Това е първият запис на прилагане на “Нощните ловци” срещу терористите от ИД. Преди това хеликоптерите бяха използвани само за охрана на въздушната база Хмеймим, където са разположени руските ВКС в Сирия.