Русия пуска нов пилотиран космически кораб през 2021 година

Русия планира да пусне през 2021 година първата перспективна пилотирана транспортна система (ППТС), която трябва да замени корабите „Союз ТМА“ и „Прогрес М“, заяви в интервю за „Российская газета“ заместник-ръководителят на Роскосмос Сергей Савелиев, цитиран от „Руски дневник“.

„Научно-техническият съвет на Роскосмос препоръча да се премине към етап на подготовка на конструкторска документация и експериментална обработка за осигуряване на първия безпилотен изпитателен полет на ниска околоземна орбита през 2021 година“, каза Савелиев.

Изстрелването на новия кораб ще стане от космодрума „Восточный“ с ракета-носител „Ангара“. Апаратът се състои от модул за многократно използване и двигателен отсек за еднократна употреба. Дължината на кораба е 6 метра, а широчината, заедно със слънчевите батерии в разгърнато състояние – 14 метра, стартовата маса при полети до Луната ще бъде около 20 тона, а при извеждане в ниска околоземна орбита-приблизително 14 тона.

Екипажът на кораба ще бъде от 4 души, а при необходимост са възможни и напълно автоматизирани полети. Предвижда се корабът да каца на територията на Русия. По-рано имаше съобщения, че екипажът на новия кораб ще бъде от 6 души при полети на ниска околоземна орбита и четирима при полети до Луната. Първият пилотиран полет се очаква през 2024 година -три години след завършването на изпитателните стартове в напълно автоматизиран режим.

Първите изпитателни изстрелвания на ракетата-носител „Ангара-1.2ПП“ и „Ангара-А5“ бяха осъществени в края на миналата година, а космодрумът „Восточный“ трябва да бъде готов за работа до края на 2015 година.