Русия публикува пълния текст на споразумението със САЩ относно Сирия

Москва направи обществено достояние текста на сделката между Русия и САЩ относно Сирия, предаде Sputnik News.

Текстът на споразумението е публикуван на уебсайта на руското външно министерство. Съгласно него, сила може да бъде използвана за самоотбрана, докато въздушните удари, употребата на миномети и ракети, както и превземането на територии, се забранява.

Основният приоритет в Сирия, съгласно документа, е разграничаването на територията, контролирана от групировките „Ислямска държава“ и „Джабхат ан-Нусра“ и тази, контролирана от сирийските бунтовници. Според публикувания текст „всяка страна си запазва правото да напусне сделката, ако смята, че условията не се прилагат“.

Всички сирийци, включително членовете на въоръжената опозиция, могат да напуснат Алепо по пътя Кастело, се посочва още в споразумението, пишат в. „Сега“ и „Фокус“.

Руското външно министерство заяви, че е предложило да направи документа публичен, но Вашингтон е отказал да направи това. Този ход е повдигнал „някои въпроси дали САЩ са искрени или не“.

„Нежеланието на САЩ публично да потвърди ангажимента си за разграничаване на опозицията от „Джабхат ан-Нусра“, клонът на „Ал Кайда“ в Сирия, и съвместното провеждане на въздушни удари срещу терористи и техните съучастници, които не прекратиха насилието, привлича специално внимание“, гласи съобщението на ведомството.

„Вашингтон ни увери през февруари, преди седем месеца, че ще приложи максимални усилия да разграничи опозиционните сили. Това обаче не се случи на практика, което позволи джихадистите да използват „умерените“ опозиционни групи като щит, докато продължават да извършват кървавите си атаки с надежда за безнаказаност“, посочват от МВнР на Русия.