Русия продаде оръжия за 15 млрд. долара през 2016 година

Продажбите на руски оръжия в чужбина през миналата години са били на стойност над 15 милиарда долара, обяви  президентът на Русия Владимир Путин, цитиран от АП, ТАСС и АФП.

На заседание на комисията по военнотехническо сътрудничество с чуждестранни държави той каза, че военната кампания в Сирия от септември 2015 г. е показала „значителната надеждност и ефективност“ на произведените в Русия въоръжения и затова Москва планира да увеличи дела си на международния оръжеен пазар.

Руският президент цитира данни на Стокхолмския международен институт за изследвания на мира, според които Русия държи 23 на сто от световния износ на оръжия и заема второ място в него.

Водещ износител са САЩ с дял 33%, а на трето място е Китай (6,2%), следван от Франция (6%) и Германия (5,6%).

По думите му  „използването на авиацията и средствата за противовъздушна отбрана в реални бойни условия дава абсолютно безценен опит на летателно и инженерно-техническия състав, на частите за ПВО, а също и на конструкторите на родна продукция с военно предназначение“.

„Руската продукция с военно предназначение се ползва с високо търсене и се доставя в 52 страни на света“, каза държавният глава на Русия.

Източник: Investor.bg