Русия провежда учения в Черно море по отразяване на атака с крилати ракети

Кораби от Черноморския флот (ЧФ) и морската авиация на Русия пристъпиха към отразяване на атаки от крилати ракети в рамките на ученията на единната система за ПВО на Крим, съобщи за РИА Новости в четвъртък източник от Кримската морска база.

В ученията ще приемат участие изтребители Су-30, а в морето се намират до четири малки противолодъчни и ракетни кораби от флота.

„На сегашния, втори етап от ученията Су-30 трябва да открие „противника“. „Противникът“ изстрелва условно крилати ракети, които прехващачите свалят от въздуха. Ако ракетата премине въздушната бариера, тя се съпровожда от зенитно-ракетните системи на корабите. При влизането в зоната на досегаемост на ПВО корабите условно поразяват маневрената цел“, отбеляза източникът.

На първия етап от ученията изтребителите Су-30 изпълняваха ролята на противника и атакуваха походните кораби от въздуха. Корабите са престрояваха в строй за ПВО и условно съпровождаха маневрените цели до влизането им в зоната на ПВО, след което се произвеждаше условно изстрелване на зенитни ракети.

Самолетите, на свой ред, маневрираха, включваха станциите за заглушаване и се опитваха максимално да се доближат до корабите на разстояние за ефективно изстрелване на ракети.

Ученията се провеждат в акваторията на Черно море на полигоните за бойна подготовка, каза още събеседникът.

По-рано стана известно, че в Крим е създадена пълноценна групировка за ПВО, включваща кораби, изтребители-прехващачи и наемни стационарни комплекси.