Русия проведе първите бойни учения в Арктика

Подразделенията на арктическата бригада на Северния флот в хода на ученията по противодесантна отбрана поразиха морски цели от зенитно ракетно-оръдеен комплекс (ЗРПК) „Панцирь-С1“ на остров Котелни в Арктика, съобщи представителят на пресслужбата на Северния флот Вадим Серга.

Той поясни, че подразделенията от арктическата бригада са отработили противодействие на десант на условен противник на брега на арктически остров.

„Стрелби се произведоха от всички видове щатно въоръжение на моторизираната пехота. В хода на ученията бе отработена също така и тактика на стрелба от брега по морска цел от артилерията на зенитния ракетно-оръдеен комплекс „Панцирь-С1“ и 80-мм минохвъргачки“, каза Серга.

Освен това, по думите му, военните успешно са поразили въздушни цели с преносимите ракетни комплекси „Игла“.

„Случващите се епизоди от ученията бяха наблюдавани от небето от безпилотния летателен апарат „Орлан“. В оперативен режим той предаваше видео-информация за промените в тактическата обстановка на командния пункт“, отбеляза още Серга.

Той заяви още, че проведените през почивните дни учения са били учебно-бойна практика на отбраната на островното крайбрежие за военните от арктическата бригада, създадена в края на миналата година с цел защита на интересите на РФ в Арктика.