Русия, призова за функциониране на станцията до най-малко до 2028 г.

Защо московските князе избират за държавен символ двуглавия орел?

САЩ продължава работата на Международната космическа станция, най-малко до 2024 г. Помощник-ръководителят на НАСА Уилям Герстенмайер каза, че това решение е взето след подробно проучване на състоянието на станцията и преговори с другите космически агенции – партньори по МКС. Той добави, че оборудването на станцията ще може да работи и до 2028 г.

От старта на руската „Заря”, първият модул на Международната космическа станция, са минали 15 години. Оттогава, станцията е разширена значително и се превърнала в най-голямия човешки пост в близкия космос. Нейното тегло е 420 тона, а размерите и са по-големи от тези футболно игрище. Екипажът от шест души има всички условия за работа и отдих, включително достъп до Интернет, както и фитнес оборудване. Тази уникална космическа лаборатория ще може да работи много по-дълго, убеден е академикът от Руската академия за космонавтика Александър Железняков:

– Полза от станцията има. Всички партньори имат интерес към нея. Да се ​​надяваме, че решението на американците ще бъде подкрепено от европейците, японците, и, разбира се, от нас. И не само до 2024 г., а до 2028 г., станцията ще бъде в орбита. А тези програми и проучвания, които се провеждат на нея са интересни за много области на науката. За медицината, технологиите и геофизиката.

Всяка година за обслужване на МКС се харчат 3 милиарда долара, те се предоставят от всички участници в програмата. За НАСА отлагането на сроковете след 2020 г. няма да доведе до допълнителни разходи, уверява Уилям Герстенмайер. Ще бъдат използвани наличните в бюджета на агенцията пари, отделени за процеса на закриване на станцията. Но експертът Игор Лисов не е сигурен, че те са достатъчно:

– Всяка голяма програма разполага със средства предвидени за спиране на работата й, за закриване на всички договори и окончателно разплащане по тях. Аз силно се съмнявам, че с тези средства може да се изкара повече от една допълнителна година работа на станцията.

Продължаването на работата на станцията до 2024 г., да не говорим за 2028 г., може да не съвпадне с плановете на отделните участници в програмата на МКС, въпреки че сега те изглежда са „за”. Възможно е, в един момент те да прекратят нейното финансиране. Какво ще стане? „НАСА знае какво да прави, ако партньорите тръгнат по различни пътища”,- уклончиво отговарят от агенцията. Що се отнася до Русия, самата тя призова за функциониране на станцията до най-малко до 2028 г. И в това има смисъл: тази година на МКС ще отиде 20-тонен руски многоцелеви лабораторен модул, който, до началото на новото десетилетие явно, няма да е изпълнил целия си спектър от задачи. Така че Русия няма да спре да финансира станцията. Въпреки, че тя е приготвила резервен вариант в случай на необходимост: целият руски сегмент може да се откачи и да започне самостоятелен полет.

.