Русия призовава страните, разполагащи с информация за катастрофата на Boeing, да я оповестят

Новият официален представител на руското външно министерство Мария Захарова, първата жена в историята на руската дипломация, заемаща тази длъжност, в интервю за телевизия „Россия 24“ призова всички страни, разполагащи с информация за катастрофата на малайзийския Boeig в Украйна през юли миналата година, да я оповестят.

„В продължение на година се формира образът на врага“

„Създава се информационен модел, по който така или иначе една страна се обвинява без да има преки доказателства за това, без да са налице каквито и да било доказателства, – поясни Захарова ситуацията с идеята на Запада за трибунал за Boeing.- В продължение на година се създава образ на врага, на вселенското зло, който трябва да бъде закрепен чрез създаването на модел, с който да се съобрази резултатът, известен за някого още преди година“.

„Ние настоятелно призоваваме и в продължение на година призовавахме всички държави, които разполагат с информация, да я направят достояние“, каза тя.

„С подобен изцяло политизиран подход, отговарящ на агресивната информационна кампания по очерняне на едни и едновременно с това на „замитане“ на всички факти в ъгъла, не бива да се примиряваме. Става дума за стотици загинали хора. Тяхната съдба не бива да остане „черна дупка“, – подчерта дипломатът. – Трябва да бъде открита истината, но това е необходимо да бъде направено в съответствие с международното право, именно с това ще се заемем ние“.

Дипломатът отбеляза, че Русия се обръща и към групата от страни, „влизащи в състава на разследването“ на катастрофата на малайзийския самолет.

„Страните, влизащи в тази група за разследване, се „организираха“ сами, започнаха да работят на основата на двустранни отношения с Украйна, при което дадените договори не бяха публикувани. Ние имаме представа за какви договори става въпрос, и какво са се споразумели тези страни помежду си с цел по някакъв начин да хвърлят светлина (върху трагедията – бел. ред)“, каза Захарова.

По-рано в Москва изразиха надежда, че разследването на катастрофата на Boeing в Донбас ще се проведе в съответствие с резолюция 2166 на Съвета за сигурност на ООН, а резултатите от него ще бъдат изчерпателни и ще позволят да бъдат наказани виновните за тази трагедия.

Москва счита за „престъпно“ примиряването с политизирания подход и агресивната информационна кампания на Запада за разследването на причините за катастрофата на Boing в Украйна преди година, заяви официалният представител на МВнР на РФ Мария Захарова.

„Веднага след катастрофата започна безапелационно и бездоказателствено преследване на Русия в медиите. Не стига, че западните медии правеха това, но те го правеха с инициативата  на официалните лица, които също по никакъв начин не се погнусиха от пълната липса на доказателства“, каза новият директор на департамента по информация и печат към МВнР на РФ Мария Захарова.