Русия призовава за прекратяване на огъня – Червения Кръст поема хуманитарния конвой

Руското министерство на външните работи призова страните на конфликта в Източна Украйна, където киевските власти от април провеждат така наречената антитерористична операция, да бъдат прекратени военните действия колкото, предаде RT.

„Това е необходимо за да бъде гарантирана сигурността на предстоящата хуманитарна акция. Призоваваме двете страни на конфликта да проявят политическа воля за облекчаване на бедственото положение на мирните граждани в региона”, гласи съобщението на МВнР на Русия.

Същевременно стана ясно, че Международният комитет на Червения кръст провежда консултации относно товара на руския хуманитарен конвой, като се планира експертите да го прегледат днес.

Напомняме, вчера в Ростовска област се състоя първата среща на представителите на МКЧК и руския хуманитарен конвой.

Министерство на външните работи на Украйна заяви, че граничният и митническият контрол, както и оформянето на документите на хуманитарната помощ, ще бъдат проведени от упълномощените органи на Украйна, при съдействие и мониторинг на Червения кръст и на наблюдатели на ОССЕ. Хуманитарните помощи от Русия ще бъдат доставени до местоназначението си от служителите на Червения кръст.