Русия прие годишен антикризисен план

Русия прие годишен антикризисен план

Публикувано от:

Руското правителство одобри едногодишен антикризисен план, който трябва да стабилизира икономиката в условията на криза и международни санкции.

Антикризисният фонд е на стойност 170 млрд. рубли (около 2,3 млрд. евро), съобщи финансовият министър Антон Силуанов. Това са около 2,3 млрд. евро.

Правителствените мерки предвиждат дълбока структурна реформа и оптимизация на бюджетните разходи, като основната цел е да не се допусне неоправдано разпиляване на финансовите резерви на страната.

Според президента Владимир Путин, антикризисният план трябва преди всичко да осигури социална и макроикономическа стабилност. За неговата реализация ще бъдат подготвени 60 законопроекта, редица президентски укази и правителствени постановления. Основната цел е да се стимулира икономическият ръст чрез подкрепа за отделни сектори на икономиката, като същевременно не се допусне рязко обедняване и ръст на безработицата. Мерките ще засегнат и държавното управление, което трябва да стане по-ефективно, съобщава кореспондентът на БНР в Москва.