Русия преразглежда законността на Балтийската независимост от 1991 г.

Главната прокуратура на Русия има пълното основание да преразгледа законността на признаването на отделянето на балтийските държави

Руската прокуратура е започнала проверка дали Съветският съюз е действал законно, когато е признал независимостта на балтийските държави през 1991 година, съобщават руските медии..

В придобиването на независимост от балтийските държави има твърде малко легитимност, коментира РИА Новости.  Естония, Латвия и Литва бяха окупирани от съветските комунистически сили през 1940 г., а СССР се разпада през 1991 г.

Разследването беше описан като „абсурдна провокация“ от външния министър на Литва Линас Линкевичус.

Източник от прокуратурата, цитиран от агенция Интерфакс заяви, че разследването на независимостта на балтийските държави е било поискано от двама депутати.

В писмото си до президента Владимир Путин, депутатите Евгений Фьодоров и Антон Романов от управляващата партия „Единна Русия“ заявяват, че според  тях с това решение е бил нарушен суверенитетът на бившия Съветски съюз и е бил пуснат в действие механизмът за разпадането на държавата.

Кремъл не е бил запознат с инициативата на руската прокуратура да проверява законността на напускането на СССР на Прибалтийските републики, коментира пред журналисти говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Независимостта на Литва, Латвия и Естония е призната на първото заседание на Държавния съвет на СССР. Той обаче не е имал подобни правомощия: функцията му като преходен орган се е ограничавала единствено до това да избере нов президент на агонизиращия Съветски съюз.

Източникът добави, че няма да има „правни последици“, ако признаването на Естония, Латвия и Литва от 1991 г. бъде признато за незаконно.

Трите балтийски държави се присъединиха към ЕС и НАТО през 2004 г.

Руско-балтийските напрежения се повиши след анексирането на Крим и избухването на гражданската война в източната част на Украйна през април 2014 г.

НАТО засили присъствието си в балтийските държави, в отговор на мащабните руски военни учения в Балтийско море.
Миналата седмица главният прокурор на Русия обяви за незаконно прехвърлянето на Крим от Русия към Украйна през 1954 година.

По онова време Русия и Украйна са републики от Съветския съюз под  управлението на комунистическия лидер Никита Хрушчов.

В писмото на прокуратурата се отбелязва, че президиумът на Върховния съвет на Руската съветска федеративна социалистическа република (РСФСР)  и на СССР не е имал пълномощията да взема решения, свързани с териториалните устройства на републиките.

Анексирането на Крим от Русия през март 2014 г. беше осъдено на международно ниво. Руснаците, които живеят там, гласуваха да се присъединят отново към Русия в изключително оспорван референдум.

В Естония и Латвия също има големи малцинства етнически руски, докато в Литва броят на етническите руснаци е по-малък.

Източник: fakti.bg