Русия премести географския си център с 80 м на юг

Оспорваното присъединяване на украинската Автономна Република Крим към Русия стана причина за преместване на географския център на Руската федерация (РФ), съобщава ИТАР-ТАСС.

„Преди това той (географският център на РФ) беше на връх, където през 1992 г. евенкийските майстори построиха параклис и поставиха осемметров православен кръст“, съобщава на директорът на красноярския отдел на Руското географско дружество Генадий Лубинец.

На мястото на новия географски център местните православни свещеници вече успяха да осветят първата копка на нов параклис. Въпреки това мястото едва ли ще стане туристическа атракция.

„Там е диво, безлюдно, отдалечено е от населени места. От най-близкото Тура – районният център на Евенкия – са два часа полет с вертолет. Само местните странстващи еленовъди понякога ги посещават“, разказва Лубинец.

Координатите на географския център на Русия, за първи път след разпадането на СССР, са определени по специална формула от академик Пьотр Бакут. Мястото е на платото Путорана (66 градуса и 25 минути северна ширина и 94 градуса и 15 минути източна дължина). След проверка от Федералната агенция по геодезия и картография, югоизточният бряг на езерото Виви е признат официално за географски център на Русия.