Русия премахва всички санкции срещу Турция

Русия се съгласи да премахне остатъчните търговски санкции срещу Турция, наложени след свалянето на руския военен самолет от турските военновъздушни сили на сирийско-турската граница през 2015 г., съобщава ”Франс прес” и Нюз. бг.

Анадолската агенция уточнява, че в тази връзка е подписано съответното споразумение в рамките на срещата на върха на лидерите от Черноморския регион в Истанбул от турския вицепремиер Мехмет Шимшек и неговия руски колега Аркадий Дворкович.

Добавя се, че документът бил важна стъпка към нормализиране на икономическите отношения и увеличаване на обема на търговията между двете страни.

Руското правителство в изявление потвърди, че документът „за премахване на двустранните търговски ограничения“ е бил подписан в присъствието на турския премиер Бинали Йълдъръм и руския премиер Дмитрий Медведев.

Засега не се съобщават никакви подробности относно съдържанието на документа, но се очаква Русия отново да започне внос на домати от Турция, което е основната износна турска земеделска стока.

Свалянето на руския самолет на 24 ноември 2015 г. доведе до безпрецедентна криза в отношенията и накара Русия да наложи куп санкции срещу Анкара. След помирението през лятото на миналата година отношенията между двете страни се подобриха бързо.