Русия представи нова свързочна военна електроника

Руската „Обединена приборостроителна корпорация“ (ОПК) анонсира военна свързочна апаратура от ново поколение, която в близко бъдеще може да бъде въведена в армията.

Представените слушалки използват костната проводимост. При този метод звуците се предават не чрез слушалки и традиционен микрофон, а чрез костите на главата.

Когато войникът говори, специален сензор преобразува вибрациите на костите в електрически импулси, които се излъчват чрез радиосигнал. Приетият от радиоприемника сигнал се преобразува във вид на вибрация, която се подава към скулата и оттам попада непосредствено във вътрешното ухо. По този начин войникът едновременно може да получава дистанционни команди и да чува всичко наоколо.

Слушалките от нов тип лесно се поставят и махат, без да е необходима промяна в сега съществуващите военни шлемове.

ОПК представи и система за активна защита на слуха на военнослужещите. Това са слушалки, чрез които външната обстановка се чува с помощта на микрофон, като силните звуци (изстрели, взривове), автоматично се заглушават. Става възможно добро възприемане на звуците от бойното поле с едновременното възприемане на подадените команди.

Това не са нови, а добре известни технологии. Новият момент е, че са използвани изцяло руски компоненти и софтуер.

Източник: www.kaldata.com