Русия представи на изложение в Париж уред, способен да открива в тълпата терористи с „колан на шахид“

Руска компания представи на изложението Milipol-2015 в Париж уред, способен дистанционно да открива в тълпата носител на „колан на шахид“. Интерес към устройството вече проявяват и представители на Египет, съобщи пред РИА Новости генералният директор на компанията-производител „ЮТТА“ Владимир Ткач.

„Ние създадохме апаратът „Анкер-Р“, позволяващ дистанционно да бъде открит „колан на шахид“. Това е прототип, способен от разстояние пет-шест метра да открие човек с „колан на шахид“. Ние сме готови в случай на проява на интерес от нашите спецслужби да го предоставим за апробация. Вчера голям интерес към него проявиха египтяните, ще видим до какво ще доведе това“, заяви събеседникът на агенцията.

По думите му, това е „доста скъпо нещо“ – стойността на уреда е около 100 хил. рубли.

Разработчикът поясни още, че устройството се трансформира в портативен плосък екран, който може да бъде скрит под якето или ризата, а към него се включва безжична слушалка. Специалистът върви сред тълпата и обръщайки се към обекта, чува шум, създаден от електромагнитното поле от поразяващите елементи на „колана на шахид“.

„Има едно единствено ограничение: ако средството е без обвивка, тоест в него няма поразяващи елементи, то уредът не може да го открие. Но статистиката показва, че коланът на шахид обикновено е с поразяващи елементи с цел максимални щети при терористичния акт“, заяви Ткач.

Международното изложение на средства и системи за сигурност Milipol-2015 се провежда в Париж от 17 до 20 ноември. Организаторите съобщиха за увеличаване на мерките за безопасност във връзка с терористичните атаки, които разтърсиха Париж миналата седмица.

В изложението участват 13 руски компании, съобщиха от Федералната служба за военно-техническо сътрудничество на РФ.