Русия предложи за „Оскар“ филма „Слънчев удар“

Русия предложи за „Оскар“ филма „Слънчев удар“

Публикувано от:

Филмът „Слънчев удар“ на режисьора Никита Михалков е предложението на Русия за наградата „Оскар“ в категорията „Най-добър чуждоезичен филм“, съобщи за ТАСС председателят на руския Оскаров комитет Владимир Меншов.

„Слънчев удар“ е създаден по произведенията на Иван Бунин –„Слънчев удар“ и „Окаяни дни“. Проектът е бил замислен още в началото на 80-те години на ХХ в., но едва през 2010 година пристъпва към окончателното написване на сценария. Световната премиера на лентата се състоя на 3 октомври 2014 г. в Белград. Филмът е отличен с награда „Златен орел“ в номинациите за „Най-добър филм“.

„Слънчев удар“ получи признание и през юни тази година на Шанхайския международен кинофестивал, където бе удостоен с наградата „Златна купа“ в категорията „Най-добър оператор“.

Действието на филма се развива в началото на ХХ в., когато след гражданската война в съветска вече Русия през Крим хиляди руснаци се преселват в Европа. Сред тези хора е и великият писател Иван Бунин.

Сюжетът на филма е взет от разказа „Слънчев удар“ – една любовна история за поручик и красива непозната, която ги връхлита като слънчев удар.

Във филма Михалков задава въпросите: „Защо се е случила революцията?“, „Защо е рухнала монархичната империя пред съблазънта от социален експеримент?“. Целият контекст на кинопроизведението дава точен и ясен отговор: отстъпването от вярата в Бога. Предателството, отклонението от духовното наследство на предците от всички класи – от висшите до обикновените хора – води до катастрофа както на отделната личност, така и на цялото общество.

Гледайте филма „Слънчев удар“

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=8WypoUHTWH8[/embedyt]