Русия предлага „пътна карта“ за разрешаване на корейския конфликт

Москва е изготвила „пътна карта“ за разрешаване на конфликта на Корейския полуостров, която е готова да обсъди със своите партньори, заяви зам.- министърът на външните работи Игор Моргулов пред РИА „Новости“.
Русия предлага "пътна карта" за разрешаване на корейския конфликт

„Ние изготвихме и сме готови да обсъдим с партньорите ни серия от практически мерки, своеобразна „пътна карта“, чията крайна цел е изработването в Североизточна Азия на механизъм за траен мир и едновременно с това решаване на проблемите на полуострова, в това число и ядрено разоръжаване“ заяви Моргулов. По думите му инициативата на Москва е съгласувана с китайските партньори, които са силно разтревожени от случващото се в региона.

Документът предвижда поетапна схема за установяване на диалог между двете Кореи, без поставяне на предварителни условия, съобщи зам.-министърът. Като начало се предлага „проява на взаимна сдържаност, отказ от провокации, преговори за общите принципи на двустранните отношения като ненападение, отказ от използване и заплахи със сила“. В същото време на Пхенян трябва да бъдат предоставени гаранции за сигурност, което ще му позволи в дългорочен план да се откаже от ракетно-ядрената си програма“, подчерта Моргулов.

Според дипломата проблемите на полуострова трябва да бъдат решени по мирен път, основно чрез диалог между главните антагонисти – САЩ и КНДР. Тези страни формално още са във война, тъй като след  края на корейския конфликт (1950-1953 г.) между тях бе подписано само споразумение за примирие. Всички последвали опити на Пхенян за сключване на мирен договор, бяха отхвърлени от Съединените Щати. Напоследък военното напрежение между двете страни се изостри на фона на ядрените и ракетни изпитания на КНДР. Вашингтон неотдавна изпрати в Японско море атомния си самолетоносач „Карл Уинсън“ за сплашване на Пхенян, а по-късно в японското пристанище Йокосука бе завършен ремонтът на още един самолетоносач –„Роналд Рейгън“, припомня РИА „Новости“.

Русия е убедена, че военните провокации и дрънкането на оръжие само влошават ситуацията на Корейския полуостров.

В началото на юни Съветът за сигурност на ООН прие единодушно резолюция, с която разшири санкциите срещу Северна Корея във връзка с продължаващите ракетни опити, последният от които бе извършен на 9 юни.

Източник: Гласове