К. Симонов: България може да преговаря с Русия и ЕС за прокарване на една от тръбите на “Турски поток”

К. Симонов: България може да преговаря с Русия и ЕС за прокарване на една от тръбите на “Турски поток”

Публикувано от:

България може да преговаря с Русия и Европейския съюз за прокарване на една от тръбите на “Турски поток” през своя територия, твърди руският експерт Константин Симонов, който оглавява Фонда за национална и енергийна сигурност.

По думите му, ситуацията днес наподобява кризата от зимата на 2009 година, когато спряхме да получаваме газ от Русия през Украйна. Газопровод до Варна ще реши този проблем, посочи Симонов в интервю за предаването “Събота 150”:

В руско-турското междуправителствено споразумение е записано, че Русия не е задължена да строи втората тръба. България има вариант да направи предложение на Русия, ако иска тръбата директно да дойде до вашия бряг и желаете да станете макар и не голям, но все пак транзитиращ газов център. За да се реализира този вариант, трябва да бъдат представени съвършено ясни предложения за това както от страна на България, така и от страна България и ЕС. В другия случай Русия ще достави газ на Турция и България ще трябва да го взима от нея.

Идеята край Варна да бъде изграден газов хъб “Балкан“ може да се реализира чрез строителството на една от тръбите на газопровода “Турски поток” към България и тя да върви в посока към границата ви с Гърция, обясни експертът:
Въпросът е тя да вземе част от този транзит и тогава може да се каже, че там ще има хъб, но той няма да е толкова голям, а по- малък. Русия е готова теоретично да доставя газ в България, след което останалите балкански държави да го вземат и от там да се разпределя за Европа – този вариант е напълно реалистично да се случи.
Турция няма да препродава руския газ на Европа, тъй като  тя ще е съсобственик, категоричен е Симонов:
Принципната позиция на Русия е Турция да не препродава газ на Европа, също както и с Украйна. Мисля, че ЕС ще бъде съгласен с това –  Турция ще е собственик на половина от сухопътния участък и така тя ще получава своята тарифа, но за препродажбата на газ от страна на Турция за ЕС и дума не може да става.

Автор: Николай Кръстев, кореспондент на БНР в Москва