Русия превръща електричеството в криптовалута

Криптовалутите, подкрепени от природни ресурси, ще са много по-надеждни разплащателни средства от такива, зад които застават банките, предава БГНЕС.

Това смятал основателят на инвестиционната фирма Universa Александър Бородич, цитиран от агенция Sputnik.

Според него богата на природни ресурси Русия би могла да превръща електричеството в криптовалута посредством минната индустрия и по този начин да генерира възможно най-голямо количество от разплащателното средство, с което да търгува на пазара.

„Макар статутът на криптовалутите в Русия да не е много ясен, дори и на правителството, определено има някои проекти, които малко или много са свързани с криптовалути“, заяви той. Бородич също така заяви, че страните от БРИКС и Далечният изток на Русия обмислят създаването на обща виртуална валута за целия блок. Инвеститорът посочи също, че това може да бъде първата подобна валута, подкрепена от природни ресурси и като такава би могла да пожъне особен успех.

По думите на Бородич предложения за виртуална валута са получавани и от Обединената банка на Швейцария, подкрепена от шест други големи финансови институции. Според него използването на криптовалута би била особено полезна, тъй като позволява незабавното изпращане на средства от една държава в друга.

Въпреки това за инвеститора би било по-добре подобни валути да се гарантират с природни ресурси, а не с банки, били те и швейцарски. За Бородич виртуалните валути са още нещо съвсем ново и тепърва ще става ясно как те да бъдат използвани в счетоводството или как да бъдат облагани с данъци. „Смятам, че ще има повече регулации по-късно, когато централните банки решат как да оперират с тях“, посочва инвеститорът.