Русия прави летящо оръжие, армията се въоръжава мощно

Русия прави летящо оръжие, армията се въоръжава мощно

Публикувано от:

Русия работи по създаването на самолет, снабден с лазерно оръжие от ново поколение, съобщи източник от военно-промишления комплекс.

Става дума за ново поколение базирана във въздуха лазерна инсталация, посочва източникът. Това е самолет, известен със сигнатурата А-60.

Опити за създаване на летящ лазер са правени още в съветския период.

Първият самолет А-60, произведен на базата на Ил-76 МД, полита през 1981 година.

Преди няколко години медиите съобщиха за възобновяването на проекта.

Върху създаването на авиационен лазер са работили и в САЩ, но в края на 2011 година програмата, в чиито рамки е проектиран експерименталният боен самолет Boeing YAL-1, е прекратена.

Междувременно стана ясно, че Русия ще даде за модернизация на въоръженията си над 130 милиарда рубли.

Това бе съобщено по време на международния военнотехнически форум “Армия-2016”, започнал в понеделник в Московска област, пише “РБК”.

На изложението вече са подписани няколко десетки договора на обща стойност повече от 150 милиарда рубли. Най-големи са 17-те договора, сключени от руското военно ведомство с 6 предприятия.

Вижте как в Русия правят изтребителя на бъдещето

Най-опасните руски оръжия

Сред очакваните доставки за руската армия изданието посочва над

100 от най-новите за страната танкове “Армата”, 42 самоходни артилерийски установки,

6 подводници за Тихоокеанския флот, пробна партида изтребители от пето поколение Т-50 и три малки ракетни корвети, способни да носят крилати ракети с голям обсег “Калибър”.

Държавната поръчка за отбрана цели да се увеличи делът на новата техника в руската армия на 70 процента, цитира вестникът зам.-министъра на отбраната Юрий Борисов.

Същевременно износът на руски оръжия

в чужбина за осемте месеца на годината е достигнал 7 милиарда долара. До края на 2016 г. компанията “Рособоронекспорт” планира да продаде въоръжения за още 6 милиарда долара, заяви зам.-генералният директор Сергей Гореславски.

Според цитирани в статията руски и чуждестранни източници от структурите за военнотехническо сътрудничество предстои Русия да продаде например хеликоптери Ми-35 на Нигерия, а Египет преговаря за покупка на Ка-52К. Продължават доставките на руски зенитно-ракетни системи С-300 за Иран, а с Бразилия се договаря сделка за друг комплекс – “Панцир-С1”.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е подписал тези дни споразумения за военно сътрудничество в ред области с Боливия, Катар и Танзания, допълва “РБК”.

Във видеото – елитните части на руската гвардия проведоха зрелищна тренировъчна демонстрация в центъра на Москва. При възстановките на реални бойни действия военнослужещите трябваше да преодолеят 300-метрово трасе, въоръжени с различни оръжия и използвайки тежки машини