Русия показа изтребителя от пето поколение Су-57

Новият свръхмодерен и супермощен Су-57 за 120 млн. паунда развива скорост от 2600 км/ч и превъзхожда американския Ф-22 и китайския J-20.

Показаното в Москва страшилище е в състава на новата флотилия от невидими свръхзвукови изтребители, а Русия се похвали, че цял свят ѝ завижда за тях, съобщава Daily Mail, цитиран от 24 часа.

Представители на Кремъл казват, че изтребителят стелт от пето поколение е бил “кръстен като бебе след раждането” и ще мине още една година тестове, преди да влезе на военна служба през 2019 г.

Шефът на руските Въздушно-космически сили Виктор Бондарев описва изтребителя като “прекраснамашина”, а миналия месец каза: “Всяка страна вероятно иска такива самолети и ние ги имаме”. Според “Нюзуик” Су-57 ще носи ракети K-77M с обхват 200 км и ще лети на максимална височина 20 км.

Освен това британският таблоид Mirror подчертава, че Су-57 не само превъзхожда своите конкуренти по технически показатели, но ще бъде и значително по-евтин.

По-рано The Daily Star вече определи новия руски изтребител като „обект на завист от страна на военно-въздушните сили по цял свят“, който „изумява със своите смъртоносни оръжия и ултрамодерна технология „стелт“, отбелязва тв „Звезда“.

Към момента вече са създадени десет летателни прототипа на руския многофункционален изтребител Су-57. Очаква се, че първият образец ще постъпи на въоръжение към края на 2018 г., а серийните доставки ще започнат през 2019 г.

https://www.youtube.com/watch?v=KQ1zm4Yw0DE