Русия поиска от съда в Лондон да ускори разглеждането на иска по украинския дълг

Русия е подала във Върховния съд в Лондон иск за внасяне в ускорен ред на решението по иска, подаден във връзка с неизплащането от страна на Киев на дълга от 3 млрд. долара, съобщиха от руското финансово министерство, предаде РИА Новости.

Отбелязва се, че искът е подала независимата компания The Law Debenture Corporation plc, представляваща интересите на Русия.

 В обръщението се отбелязва, че Украйна е включила в отговора на иска редица изключително политически аргументи, които по никакъв начин не се отнасят към очевидното изискване на компанията да изпълни дълга си.

Очаква се разглеждането на жалбата да бъде разгледана в края на 2016 г. и в случай, че тя бъде удовлетворена от съда, няма да бъде необходимо провеждане на пълномащабен съдебен процес. Тогава окончателното решение може да бъде внесено още в началото на следващата година.

По-рано украинският министър на финансите Александър Данилюк заяви, че Киев не е длъжен да връща на Русия дълга, тъй като това бил „политически кредит“, припомня РИА Новости.