Русия: Позицията на София за МиГ-овете е контрапродуктивна

Модернизираните в Полша изтребители МиГ-29 на българските Военновъздушни сили няма да имат гаранция от производителя. Това заяви заместник шефът на руската федерална служба за военно-техническо сътрудничество Анатолий Пунчук, цитиран от РИА Новости.

„Позицията на София е контрапродуктивна и е в разрез с духа и договореностите между нашите страни в областта на военно-техническото сътрудничество, по-специално в частта за защитата на интелектуалната собственост. Това безусловно ще има негативно отражение върху нашите по-нататъшни отношения в тази сфера“, каза Пунчук.

Думите му идват ден, преди на 4 ноември Народното събрание да обсъди ратифицирането на споразумението, съгласно което Полша ще модернизира българските самолети МиГ-29.

По думите на Пунчук, се създават предпоставки РСК „МиГ”, като производител на тези самолети, в бъдеще да не може да гарантира сигурността на техните полети.

По-рано правителството на България даде „зелена светлина” за подписване на междуправителствено споразумение с Полша за ремонта на МиГ-29. Според твърденията на Министерството на отбраната на България, Полша е „единствената страна, която има възможност да обслужва и ремонтира МиГ-29.

Генералният директор на РСК Сергей Коротков по-рано съобщи, че РСК „МиГ” не е предавала никаква документация и права относно двигателите на произведените за износ самолети МиГ-29, цялата документация е взета от Украйна, която няма право да предава тази интелектуална собственост.