Русия подкрепя Индия и Бразилия за постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН

Русия подкрепя кандидатурите на Индия и Бразилия за постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и смята, че е необходимо Африка също да има постоянно присъствие в този орган, заяви руският външен министър Сергей Лавров в ексклузивно интервю за ТАСС.

Според Лавров Съветът за сигурност „запазва своята жизнеспособност и всичко необходимо, за да играе в бъдеще централна роля в решаването на международни кризи“.

„Той вече беше реформиран. Броят на членовете на Съвета за сигурност се увеличи от 11 на 15, сега се говори за нова вълна на разширение“, каза той в интервюто, дадено пред първия заместник-генерален директор на ТАСС Михаил Гусман преди юбилейната сесия на Общото събрание на ООН по случай 70-ата годишнина от създаването на световната организация.

„Ние подкрепяме този процес. Смятаме, че в действителност развиващите се страни от Азия, Африка и Латинска Америка не са представени достатъчно в Съвета за сигурност, затова поддържаме кандидатурите на Индия и Бразилия за постоянни членове на Съвета за сигурност“, заяви Лавров.

„Смятаме, че по аналогичен начин трябва да бъде осигурено и постоянно присъствие на африканския континент в тази структура“, каза той. По думите му Русия възнамерява да свика по време на своето председателство на Съвета за сигурност през септември специално министерско заседание за анализиране на терористичната заплаха, идваща от Близкия изток и Северна Африка.

Пълното интервю с Лавров ще бъде показано през септември по телевизия „Россия 24“.

Източник: в. Медиапул