Русия поддържа интереса си към АЕЦ `Белене`, но е готова да доведе и нов инвеститор

Русия поддържа интереса си към строителството на АЕЦ „Белене“ или нова мощност в АЕЦ „Козлодуй“, но е готова да привлече и инвеститор от трета страна. Това каза руският посланик в София Анатолий Макаров.

„След парламентарните избори и съставянето на правителство, ако България прояви интерес за продължаване на проекта, можем да преговаряме и да намерим бъдещ инвеститор. Не само Русия, има и други държави и фирми, които искат да строят „Белене“, каза руският дипломат пред bTV по повод това, че България се е издължила изцяло на Москва за поръчаното, но ненужно вече оборудване след като проектът беше спрян.

Според Макаров спирането на проекта е станало заради липса на политическа воля, а не заради лоша финансово-икономическа обосновка.

Запитан за един подобен проект – газовият хъб „Балкан“, посланикът отговори, че Москва има интерес. „Ние трябва да разберем едно – с вас вече се опитахме да направим „Южен поток“ всичко това свърши доста печално. Искате ли същия подход – не искате. И Русия не иска този подход. Ние сме готови да разгледаме нашите възможности за включване в газовия хъб, но молим – дайте да видим вашите технико-икономически обосновки, плюс финансовите обосновки, да знаем, че има съответните гаранции от ЕС за реализирането на този проект“, обясни Макаров.

По отношение на Втора атомна и евентуалния Седми блок на „Козлодуй“ руският посланик заяви, че търговски интерес не липса и след сформирането на ново правителство ще има разговори: „Може би ще намерим инвеститор, може би ще работим съвместно“.