Русия подготвя първия ”роботизиран” танк

Русия е готова да започне производството на напълно автоматизирана бронирана бойна машина, която може да се управлява дистанционно на големи разстояния или от екип. Запознайте се с Т-14 „Армата“.

„Бъдещето е в безпилотните бойни машини. За да преминем към изцяло автоматизирани машини обаче, трябва многократно да подобрим съществуващите технологии“, казва Андрей Терликов, главен дизайнер на Т-14, цитиран от RT.„Този танк има всичко нужно, за да направи една сериозна крачка към едно такова бъдеще“.

Терликов пояснява, че на този етап Т-14 ще се управлява от хора: „Танкът може да бъде управляван по два начина. Да вкараме в употреба дистанционния метод е въпрос на още малко време“.

Главният редактор на онлайн изданието Jane’s Defense, Кристофър Фос, споделя в интервю за Russia Today, че бил впечатлен от новия руски танк:

„Бе уникално да го видя наред с новия изтребител Т-50 на военното изложение в Нижни Тагил. Малко са другите изложения, които могат да се похвалят с такава огнева мощ и демонстрации. През половината от времето потенциални купувачи тестват оръжия… в този си аспект е уникално“.