Русия планира 12 пуска на междуконтинентални балистични ракети през 2018-а

Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСН) планират да изпълнят през настъпващата година 12 пуска на междуконтинентални балистични ракети (МБР), в частност, с цел потвърждаването на правилността на приетите конструкторски решения за развитието на перспективните разработки. Това съобщиха пред ТАСС от Министерството на отбраната на Русия, във връзка с отбелязването на 58-ата годишнина от съставянето на РВСН. През изминалата година РВСН са изпълнили пет пуска на ракети, съобщават още от военното ведомство.

На 17 декември 1959 година излиза постановление на Съвета на министрите на СССР, в съответствие с което е учредена длъжността командващ Ракетните войски и е образуван Главен щаб на РВСН и други органи на военното управление.

„От момента на образуването на РВСН са проведени повече от 5 хиляди пуска, включително около 500 учебно-боеви, в хода на оперативна и боева подготовка на войските“, информираха от министерството на отбраната.

В РВСН са съсредоточени повече от две трети от ядрените носители на стратегическите ядрени сили на Русия, способни да решат задачи за поразяването на обекти на територията на противника. Всекидневно на пост в състава на дежурните сили се намират около 6 хиляди души.

В състава на РВСН днес има около 400 пускови установки с МБР. Делът на новите ракетни комплекси ще нараства постоянно, подчертават от руското военно ведомство.

Източник: Кросс