Русия оценява резултатите от първия тур на междусирийските преговори като положителни

31 януари. От 24 до 31 януари в Женева се състоя първият тур на междусирийските преговори. Задействането на политическия процес стана възможно в резултат на свикването на международна конференция по Сирия в Монтрьо в съответствие с договореностите между министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери, се казва в коментара на Департамента по информацията и печата на Министерството на външните работи на Русия за резултатите от първия тур на междусирийските преговори в Женева.

Москва оценява позитивно началото на диалога между правителствената делегация и опозицията. Той се разглежда като първа важна крачка към постигането на всеобхватно политическо регулиране на конфликта в Сирия.

Важно е, че независимо от разминаването в позициите на страните, те успяха да седнат заедно на масата за преговори.  Започнаха обсъждания на практически въпроси, свързани с локални примирия, оздравяване на хуманитарната обстановка в различни райони на страната, обмяна на пленници и задържани лица. В този контекст са конструктивните посреднически усилия на специалния представител на Арабската лига Л. Брахими.

Смятаме, че чрез обсъждането на тези въпроси страните могат да натрупат необходимото доверие и да потърсят взаимно приемливи решения за бъдещото устройство на сирийската държава, се посочва в коментара..