Русия отрече да има общо с хакването на Yahoo

Русия отрече нейни служби да имат нещо общо с хакерските атаки срещу Yahoo през 2014 г., при които бяха откраднати данните на 500 млн. потребители. 

Москва реагира след като САЩ обвиниха двама служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) за пробива.

„Многократно сме заявявали, че абсолютно не може да става  въпрос за каквато и да е официална намеса на руска агенция, включително ФСБ“, в незаконни действия в киберпространството“, коментира прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков, цитиран от „Русия днес“.

Обвиняемите са офицерът от ФСБ Дмитрий Докучаев и неговият началник Игор Сушчин, както и двамата хакери Карим Баратов и Алексей Белан. Последният е включен в списъка с най-издирваните киберпрестъпници, защото и преди са му били повдигани обвинения.

Новото решение на Вашингтон идва след като администрацията на Барак Обама обвини Русия за хакерските атаки срещу Демократическата партия по време на кандидат-президентската кампания в САЩ. В резултат бяха наложени санкции срещу Москва, а дипломати на американска територия бяха изгонени.  Кремъл нееднократно е отричал категорично обвиненията.

error: Съдържанието ни е авторско!