Русия отработва контраудар срещу НАТО

В Русия се провеждат невиждани досега по мащаб военни учения. Маневрите се осъществяват по целия периметър на огромната територия на Русия, въпреки че, според мнението на военни експерти, най-голям интерес представляват действията на руската армия в северозападна посока.

Както стана известно по-рано, ученията започнаха по указ на президента и върховен главнокомандващ на руската армия Владимир Путин на 16 март с внезапната проверка на бойната готовност на Северния флот, подразделения на Западния военен окръг и десантните войски. В тази част от ученията са задействани 38 хил. военни, 3,36 хил. единици въоръжение и военна техника, над 55 бойни кораба и подводници, както и 110 самолета и хеликоптера. Основната цел на проверката е оценяването на възможността на Северния флот да осигури безопасността на Русия в Арктика.

В рамките на ученията около 10 екипажа от модерните изтребители-бомбардировачи и модернизираните изтребители Су-27 от Западния военен окръг изпълниха прелитане от базите си в Калининградска област, където екипажите на многоцелевите авиокомплекси Су-34 предстои да бомбардират наземни цели на непознат полигон в Калининградска област.

Едновременно с това десантните кораби на Балтийския флот прехвърлят в Калининградска област оперативно-тактическите ракетни комплекси „Искандер”.

Оперативно-тактическият комплекс „Искандер” може да бъде въоръжен с различни типове ракети. Ракетното въоръжение на комплекса притежава повишена възможност за преодоляване на противоракетната отбрана на противника. Ракетата маневрира с високи претоварвания и лети по непредсказуеми за противника траектории. В бъдеще комплексът ще се превърне в основа за ракетните формирования на Сухопътните войски на Русия. „Искандер” е определян като „идеалният убиец” на системите за ПРО, които САЩ са разположили, и по-конкретно, в северната част на Полша.

В същото време в близост до Калининградска област над 1,5 хил. военни от танковото съединение на Западния военен окръг продължават тактическите учения по бойна стрелба с танковете Т-72Б3 и бойните машини на пехотата. В тези учения участват повече от 500 единици въоръжение, военна и специална техника.

В Далечния Изток мотострелковото съединение, разположено на остров Сахалин, в сряда бе приведено в най-висока степен на бойна готовност в рамките на стратегическата командно-щабна тренировка.

„Мотострелковите, танковите, артилерийските, зенитно-ракетните подразделения, както и подразделенията за осигуряване са придвижват към района за съсредоточаване. По-натам подразделенията ще извършат марш в указаните райони, ще оборудват учебно-бойните позиции и с подкрепата на армейската авиация ще пристъпят към отработването на практическите задачи по маневрена противодесантна отбрана на морското крайбрежие”, се казва в съобщението на Министерството на отбраната на Русия. В тренировката участват повече от 3 хил. военни, около хиляда единици въоръжение, военна и специална техника.

Пилотите от Приморски и Хабаровски край пристъпиха към 4-дневни съревнования по изпълняване на фигури от висшия пилотаж, стрелба с неуправляеми снаряди и бомбардиране. За 4 дни предстои да бъдат изпълнени над сто излитания на изтребители и фронтови бомбардировачи. Изтребителите Су-27 СМ ще проведат групов въздушен бой, като открият и унищожат изтребители на условен противник.

В южната част на Русия подразделенията на морската пехота, разположени в Темрюк в Краснодарски край, са приведени в пълна бойна готовност в рамките на стратегическа командно-щабна тренировка.

„Личният състав на подразделенията изпълни целия комплекс от мероприятия по привеждането в бойна готовност и извърши марш на щатната техника в определения район. В района на изпълняването на учебните задачи личният състав оборудва укрепления, подготвя военна техника и въоръжение към изпълняването на учебните и контролни стрелби”, се казва в съобщение на военното ведомство.

Както отбелязаха от Министерството на отбраната на Русия, всички мероприятия от бойната подготовка се провеждат в условия, максимално близки до реалните бойни действия, с използването на имитационни средства. Личният състав отработва задачи по противодействие на условни диверсионни групи и на авиация на условен противник.

В северната част на Русия три корабни групировки навлязоха във водите на Баренцово море за търсене и унищожаване на подводници на условен противник.

Търсенето на „вражески” подводници в близката морска зона се отработва, в това число и за осигуряването на безопасност на атомните подводници на Северния флот, които също ще излязат в морето.

При това, екипажите на Ил-76, преодолели разстоянието от 1500 километра, доставиха от Иваново личният състав и военната техника на ВДВ на военното летище в Заполярието, където на военните предстои да изпълнят различни задачи в рамките на ученията.

Според мнението на редица експерти, легендата на ученията е следната: ивановските десантчици отработват десант в района на Печенга (на норвежката граница), арктическата бригада заема земята Франц-Йосиф, Северният флот освобождава така наречения път на Горшков – коридорът на придвижване в Северния Атлантически океан от Баренцово море между крайбрежието на Норвегия и Исландия, а далечната авиация се насочва към Норвегия, Исландия и Великобритания.

Както предполагат анализаторите, това е нещо като сценарий на руски контраудар в отговор на агресията от страна на НАТО. Този сценарий се разработва като чернова още през съветските времена и оттогава до днес не е изгубил своята актуалност. Променили са се само видовете оръжие и тактиката на тяхното използване, но смисълът на практика е останал същия.

Според този сценарий, основното при сблъсъка в Европа между Русия и НАТО е въпрос на време: доколко бързо ще може (ако изобщо може) да пристигне в Европа подкреплението от Северна Америка (САЩ и Канада). Единственият начин за доставка на много голям брой жива сила и техника са били и ще продължат да бъдат военноморските конвои.

За да спре тези конвои, Русия трябва да вземе под контрол пространството на Северния Атлантически океан. Това е постижимо чрез провеждането на комплексна десантна операция в северната част на Норвегия с превземане въздушните бази и летища на НАТО, включително и ключовото от тях – исландският Кеплавик. Контролът над него ще бъде осигурен от руските военновъздушни сили (в това число и стратегическите бомбардировачи), и контролът над целия Атлантически океан до Азорските острови – крайна южна точка от маршрута на потенциалните конвои. Унищожаването на подобни конвои е чисто технически въпрос.

За северния маршрут изобщо може да бъде забравено, прехвърлянето в Северна Норвегия и Исландия на руски спецназ и ВВС ще наруши целия баланс на силите в европейския театър от военни действия като цяло. Едновременно с това, Северният флот, включващ подводници с ядрено оръжие, може безпрепятствено да навлезе в Атлантическия океан, след което войната може да бъде счетена за приключила. А в това време поляците и 12-те американски танка в Латвия могат колкото си поискат (вероятно не повече от половин час) да изобразяват героична отбрана.