Русия отново ще сменя лятно и зимно време

Русия отново ще сменя времето. Днес депутатите в руската Държавна дума одобриха окончателно закона за връщане на страната към системата за редуване на лятно и зимно часово време. Тя бе отменена преди три години от тогавашния президент Дмитрий Медведев.

Преминаването към зимно време съответства на географското и най-вероятно ще стане на 26 ноември.

Разделяне на страната на 9 часови зони вече отпада. По този начин ще се възстановяват 10 часови пояса плюс един нов, който включва Удмуртия и Самарска област. Разминаване от повече от 1 час между два съседни района вече няма да има и така ще се постигне максимално приближаване до световното координирано време (UTC), съобщиха от Москва.

От 1981 г. първо в СССР, след което и в Русия, стрелките на часовника се преместваха два пъти в годината. През 2011 г. тогавашния президент Димитрий Медведев поиска смяна, за да няма стресиране на руснаците.

В бившия СССР, а след това и в Русия, от 1981 г. два пъти в годината се преместваха стрелките на часовника, а като най-явен ефект се изтъкваше пестенето на електроенергия. Година по-късно Путин съобщи, че правителството може да преразгледа решението за смяната на времето.