Русия отговори на решението на Германия да я признае за „съперник“

„Бялата книга“ на Германия дори не е документ, а размишления за това, какво се случва във външната политика на страната. Това заяви членът на комитета на Съвета на федерацията на Русия по международните въпроси Игор Морозов в ефира на радио „Говорит Москва“.

Става дума за ръководството за политиката за национална сигурност на Германия, което бундестагът обнови за първи път от 2006 г. насам. В него Русия преди фигурираше като „партньор“, а сега е наречена „съперник“.

От гледна точка на Морозов, трябва да се обръща внимание на реалните стъпки от страна на Германия, а не на въпросното ръководство.

„Смятам, че това е една от гледните точки на германското ръководство, защото има и други. Външният министър Щайнмайер например, е за отмяната или поне преразглеждането на въпроса за отмяната на санкциите“, заяви той.

Морозов припомни и неотдавнашните думи на Ангела Меркел, която изрази готовност за възстановяване на отношенията между ЕС и Русия. Към същата позиция се придържа и фракцията на левите в бундестага. „И такива примери могат да се дадат все повече и повече“, добави той.

Според него напоследък „точката на дъното“ на разрушените от американците европейско-руски отношения вече е премината и още през тази година се очаква подобрение и политиката на постепенна отмяна на санкциите срещу Русия ще надделее над политиката на съперничеството.

Ситуацията коментира и зам.-председателят на комитета на Съвета на федерацията по отбраната Евгений Серебренников.

Изказванията на немските медии за това, че Русия може да влезе в списъка с 10-те глобални заплахи в новата отбранителна доктрина на ФРГ, отразяват настроенията на антируските слоеве, но населението на Германия като цяло се отнася приятелски към Русия, заяви той.

„Не мога да приема сериозно подобни изказвания, това са интриги на антируски настроените слоеве в Германия“, каза Серебренников.

Той подчерта, че депутатите, независимо от санкционния режим, имат възможността да пътуват в Германия и да общуват с гражданите. „Това не е мнението на народа“, коментира той внасянето на Русия в списъка с възможните заплахи за Германия.

Според сенатора, подобни изказвания може да са в резултат от модата и стремежа да се съответства на общата политика на НАТО. „Това е продължение на политиката на САЩ, която те водят по отношение на Русия и карат своите съюзници да правят същото“, каза Серебренников.