Русия отвърна остро на обвиненията на Черна гора за руско участие в опит за преврат

Русия отвърна остро на обвиненията на Черна гора за руско участие в опит за преврат

Публикувано от:

Твърденията на черногорската прокуратура, че руски официални представители на властта в Русия са готвили преврат в страната, са безотговорни. Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

„Съжаляваме за това, че от устата на високопоставени представители звучат подобни обвинения. Това са прекалено сериозни думи, за да бъдат изречени без подкрепа на каквато и да е било достоверна информация. Според мен това е безотговорно“, каза той.

Подобно мнение изрази и външният министър на Русия Сергей Лавров, който определи обвиненията като голословни, предаде БГНЕС

“Новината се нарежда заедно с други голословни обвинения срещу нашата страна за хакерски атаки срещу целия Запад, за намеса в изборни кампании в по-голяма част от западните страни, за връзки на администрацията на Тръмп с руски спецслужби и много други“, каза министърът. „Нито един факт не ни беше предоставен по нито едно от тези голословни обвинения“, допълни той.

По-рано главният прокурор от специализираната прокуратура на Черна Гора Миливое Катнич заяви в интервю, че някои „руски органи“ са взели участие в подготовката на преврата в страната. „Зад тези събития стоят националистически структури от Русия, но сега знаем, че в тях са били включени и руски държавни органи“, каза той. Властите в Подгорица подозират, че престъпната група е искала да извърши терористични актове на 16 октомври с цел насилствено отстраняване на премиера Мило Джуканович. В деня на парламентарните избори бяха арестувани 20 граждани на Сърбия по подозрения в подготовка на терористични действия.

Източник: Actualno.com