Русия отбелязва днес Деня на защитника на Отечеството

Днес в Русия се отбелязва Денят на защитника на Отечеството. Този празник се появява през 1922 г. като годишнина от създаването на Червената Армия и до 1993 г. се нарича „Ден на Съветската Армия и Военноморския флот“, предаде ТАСС.

През декември 2001 г. Държавната дума на Русия подкрепя предложението 23 февруари да бъде честван като Ден на защитника на Отечеството и да бъде официален неработен ден в страната.

По традиция 23 февруари е национален празник, посветен на всички поколения защитници на Отечеството. През многовековната си история в многобройните войни руснаците самоотвержено отстояват суверенитета и независимостта, както и правото на съществуване на Руската федерация.

Военнослужещите в армията и флота на съвременна Русия отговорно изпълняват воинския си дълг, надеждно гарантирайки защитата на националните интереси и военната сигурност на страната.

В Деня на защитника на Отечеството руснаците почитат тези, които са служили, както и тези, които са на служба днес в  редиците на Въоръжените сили на РФ. Голяма част от руските граждани обаче, са склонни да разглеждат празника и като Ден на истинските мъже, защитниците в най-широкия смисъл на думата.

Неотменна част от тържествените мероприятия в Деня на защитника на Отечеството е поднасянето на венци на Гроба на Незнайния воин в Москва, в която по традиция участва държавният глава. Както се очаква, днес Владимир Путин ще пристигне в Александровската градина, за да почете паметта на воините, отдали живота си за Родината.

В церемонията обикновено участват членове на правителството и администрацията на Кремъл, ръководството на парламента, представители на силовите ведомство, ветерани от Великата Отечествена война, държавни и обществени дейци. От министерството на отбраната на РФ съобщиха, че се планира цветя на гроба на Незнайния войн да поднесе ръководителят на военното ведомство Сергей Шойгу, а след него и членовете на колегията.

Моряците ще отбележат празника на поход

Денят на защитника на Отечеството се отбелязва във всички военни части и подразделения на Въоръжените сили на Русия, включително и тези, които за зад граница. В особени условия посрещат този ден военните моряци.

Тази година празникът ще отбележат в морето екипажите на над 30 кораба от ВМФ на Русия. Руските моряци непрестанно осигуряват военноморското присъствие на РФ в Световния океан, решават задачите за борба с пиратството и защитата на интересите на страната.

Салюти в градовете-герои

С празнични салюти ще отбележат празника тази вечер в Москва, градовете-герои в Петербург, Волгоград, Керчи, Мурманск, Новоросийск, Севастопол, Смоленск и Тула, както и в градовете, в които са разположени щабовете на военните окръзи, флота, общовойсковите армии и Каспийската флотилия.

Севастопол ще отбележи днес два празника едновременно

На 23 февруари Севастопол отбелязва не само Деня на защитника на Отечеството, но и втората годишнина от Митинга на Народната Воля, когато преди две години в града се проведе 30-хилядният митинг, на който бе решено да се излезе от подчинението на Украйна.