Русия отбелязва втората годишнина от присъединяването на Крим

Днес (18 март) Русия отбелязва втората годишнина от присъединяването на Република Крим и град Севастопол в състава на Руската федерация, предаде ТАСС.

Във всички големи градове – от Петропавловск-Камчатски до Калининград – са планирани митинги, концерти и флашмоб инициативи. Основните мероприятия ще се проведат в Москва, Симферопол и Севастопол.

Празникът в Крим

В Република Крим 18 март официално е признат като Ден на обединяването на Крим и Русия и е обявен за неработен ден. В Симферопол, Ялта, Феодосия и други градове днес ще се проведат различни акции и флашмоб инициативи, а тази вечер в кримската столица ще се състои голям концерт с участието на звезди от руската естрада.

„На 18 март на главния площад ще излязат група „Любэ“, Юлия Чичерина и известният Кубански казашки хор. Празненствата ще завършат с празничен салют“, разказа министърът на културата на Крим Арина Новоселская.

В Севастопол днешният ден официално е наречен Ден на завръщането в Русия и също е неработен. Там честванията днес ще започнат с шествие на отрядите за самоотбрана от паметника на Екатерина Втора до площад Нихимов.

През целия ден на концертните площадки в центъра на града ще се играят представления на самодейни артисти и млади спортисти. Вечерта на площад Нахимов ще се проведе концерт на Сергей Скачков , Юрий Лоза и рок-групата „Маша и медведи“.

Ръководителите ще работят

Лидерите от Кримската пролет, които предходните две години честват празника в Москва, днес ще останат на полуострова.

Руският президент Владимир Путин ще посети днес Крим, където, според информация на пресслужбата на Кремъл, ще се запознае с хода на строителството на моста през Керченския пролив на остров Тузла и ще проведе оперативно съвещание по въпросите на социално-икономическото развитие на федералния окръг.

Лидерът на Крим Сергей Аксьонов съобщи пред журналисти, че ще приеме участие в работното съвещание в Керч. Ще остане на полуострова и председателят на парламента на републиката Владимир Константинов.

Прокурорът на Крим Наталия Поклонска днес отбелязва двоен празник – датата на присъединяването на полуострова към Русия съвпада с рождения й ден.

„Ние сме заедно“

В Москва втората годишнина от историческото събитие ще бъде отбелязано с традиционния митинг-концерт „Ние сме заедно!“ („Мы вместе!“), който по инициатива на Обществената палата ще се проведе на Василиевския спуск край стените на Кремъл. В него ще участват руски политици и обществени дейци.

Според допитване на ВЦИОМ (Руския център за изучаване на общественото мнение), проведено преди няколко дни, към присъединяването на Крим и Севастопол положително се отнася абсолютното мнозинство от руските граждани – 95 %.

Според над три четвърти от руснаците присъединяването на Крим с Русия е било в полза на жителите на полуострова. Сред положителните промени, настъпили след присъединяването към РФ, те най-често отбелязват повишаването на жизнения стандарт и продуктивната икономическа политика. Преобладаващото мнозинство от руските граждани счита, че съединявайки се с Крим, Русия е доказала, че може да отстоява националните си интереси.

„Резултатите от проучването показват, че не стои въпросът „Крим наш ли е?“ или „Крим не е наш?“. Той е наш, както и Урал, или всеки друг субект на Руската федерация. Този въпрос няма да стане причина за политическо разделение. „Крим е наш“ – с това са съгласни всички, независимо от политическите им възгледи, лоялността или нелоялността към властта, и това е основният извод от изминалите две години“, счита политологът Глеб Кузнецов.

Преди две години

На 18 март 2014 г. руският президент Владимир Путин се обърна към Федералното събрание на РФ, като уведоми за предложенията на парламентите на Крим и Севастопол за присъединяване на полуострова към Руската федерация.

След това Путин, председателят на Градския съвет на Крим Владимир Константинов, председателят на правителството на републиката Сергей Аксьонов и кметът на Севастопол Алексей Чалий поставиха подписите си под „Договора между Руската федерация и Република Крим за приемане в Руската федерация на Република Крим и образуване в състава на РФ на нови субекти“.

Съгласно договора в състава на РФ бяха образувани два нови субекта – Република Крим и град с федерално значение Севастопол. За официални езици в Република Крим бяха признати руският, украинският и кримско-татарският.