Русия осъществи изстрелването на ракетата носител „Ангара”

Най-новата руска екологично чиста ракета-носител от лек клас „Ангара” е доставила на полигона на Камчатка макет на спътник, съобщава Министерството на отбраната на РФ. Полетът на ракетата е осъществен, съгласно утвърдената циклограма по балистична траектория над територията на Русия.

Русия при втори опит осъществи изпитателното изстрелване на най-новата ракета „Ангара – 1.2ПП” от лек клас – първия екологично чист носител, проектиран в страната от времето на разпадането на СССР.

Първото изстрелване на „Ангара” изначално се е планирало за 25 юни, но заради допълнителни проверки е било отложено за 27 юни. Но и на 28 юни автоматичната система за 19 секунди до старта е отложила изстрелването.

Стартът на „Ангары-1.2ПП“ (Първиат старт) на 9 юли е осъществен с разчетите на Войските на въздушно-космическата отбрана, от интерес на на Министерството на отбраната на РФ и Роскосмос. Отделянето на първата степен е осъществено в южната част на Печорско море. Втората степен с макета полезен товар след 21 минути е попаднал в определения район на полигона „Кура” на Камчатка , на разстояние 5700 километра от мястото на старта.

Първото изстрелване на „Ангара” потвърждава изпълнението на задачата от особена държавна важност. Въвеждане на „Ангара” в експлоатация ще позволи на Русия без да замърсява атмосферата на Земята,от своя територия да извежда в орбита всички типове спътници, осигурявайки на Русия независим, гарантиран достъп в космическото пространство.

1015174072

Какво представлява семейството ракети „Ангара“

„Ангара“ е ново поколение руски ракети-носители от модулен тип, разработени на основата на два универсални ракетни (УРМ) с кислородно-керосинови двигатели: УРМ-1 и УРМ-2. Семейство ракети-носители „Ангара“ в перспектива ще включва носители от лек до тежък клас в диапазона товароподемност от 3,8 до 35 тона.

Комплексът „Ангара” от лек, среден и тежък клас ще бъде способен да извежда практически цялия спектър перспективни полезни товари в интересите на Министерството на отбраната на РФ и Роскосмос в целия необходим диапазон височини и наклони на орбитите.
РИА Новости http://ria.ru/space/20140709/1015298528.html#ixzz36yZzVEgh

РИА Новости http://ria.ru/defense_safety/20140709/1015301609.html#ixzz36ykQTuwd