Русия осъди убиеца на Немцов на 20 години затвор

Русия осъди убиеца на Немцов на 20 години затвор

Публикувано от:

Русия осъди на 20 години затвор Заур Дадаев, признат за виновен за убийството на опозиционния лидер Борис Немцов миналата година, предадоха ТАСС и РБК. Присъдата ще се изпълни в колония при строг режим.

Останалите четирима, на които бяха издадени присъди, ще прекарат между 11 и 19 години зад решетките.

Немцов бе застрелян на 27 февруари пред Кремъл, няколко дни преди да оглави опозиционно шествие и да оповести доклад с твърдения за руско военно участие в конфликта в Украйна. В началото на март петимата бяха задържани, а шести, за когото се смята, че е бил замесен – Беслан Шабатов – беше убит при операцията за задържането му.

Дадаев също така е лишен от ордена си за мъжество и лейтенантското си звание. Освен това той допълнително ще бъде лишен от свобода за още 2 години след основното наказание. Братята Анзор и Шадид Губашеви ще прекарат съответно 19 и 16 г. в наказателна колония, Темирлан Ескирханов – 14 г, а Хамзат Бахаев – 11 години.

Наказанията на част от осъдените са по-малки от исканото в началото поради няколко съображения – Дадаев и Губашев получили “положителни характеристики от службите”, Ескерханов и Бахаев са “многодетни бащи”, освен това Ескерханов и Шахид Губашев имат заболявания, предава РБК.

Прокуратурата първоначално искаше доживотен затвор за основния обвиняем. Адвокатите на осъдените обявиха, че ще обжалват в близките дни, а представителите на семейството на Немцов казват, че както организаторите, така и неустановените поръчители трябва да получат много по-строги наказания.

Според прокурор Мария Семьоненко повече лица са свързани с престъплението, отколкото е установило следствието.