Русия осъди убиеца на Немцов на 20 години затвор

Русия осъди на 20 години затвор Заур Дадаев, признат за виновен за убийството на опозиционния лидер Борис Немцов миналата година, предадоха ТАСС и РБК. Присъдата ще се изпълни в колония при строг режим.

Останалите четирима, на които бяха издадени присъди, ще прекарат между 11 и 19 години зад решетките.

Немцов бе застрелян на 27 февруари пред Кремъл, няколко дни преди да оглави опозиционно шествие и да оповести доклад с твърдения за руско военно участие в конфликта в Украйна. В началото на март петимата бяха задържани, а шести, за когото се смята, че е бил замесен – Беслан Шабатов – беше убит при операцията за задържането му.

Дадаев също така е лишен от ордена си за мъжество и лейтенантското си звание. Освен това той допълнително ще бъде лишен от свобода за още 2 години след основното наказание. Братята Анзор и Шадид Губашеви ще прекарат съответно 19 и 16 г. в наказателна колония, Темирлан Ескирханов – 14 г, а Хамзат Бахаев – 11 години.

Наказанията на част от осъдените са по-малки от исканото в началото поради няколко съображения – Дадаев и Губашев получили „положителни характеристики от службите“, Ескерханов и Бахаев са „многодетни бащи“, освен това Ескерханов и Шахид Губашев имат заболявания, предава РБК.

Прокуратурата първоначално искаше доживотен затвор за основния обвиняем. Адвокатите на осъдените обявиха, че ще обжалват в близките дни, а представителите на семейството на Немцов казват, че както организаторите, така и неустановените поръчители трябва да получат много по-строги наказания.

Според прокурор Мария Семьоненко повече лица са свързани с престъплението, отколкото е установило следствието.