Русия осъди остро карикатури в „Шарли Ебдо“, свързани с катастрофата на Ту-154

Скандалното френско, сатирично, седмично издание „Шарли Ебдо“ публикува серия карикатури свързани с Русия.

Публикациите осмиват самолетната катастрофа, при която загина военния ансамбъл „Александров“ и убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов, съобщи ТАСС.

Москва остро осъди карикатурите в „Шарли ебдо“, а френското външно министерство се дистанцира от изданието.

Игор Максименко от тв  Пятый канал  разсъждава върху това кое отличава свободата от всепозволеността: „Когато падат тиражите, всички средства са добри. Най-старият лозунг на рекламодателите и PR гласи: Ако сте ви забравили- създайте скандал. Колкото по-гнусно и обидно той ще бъде, толкова повече слава и пари ще донесе. И нека тази слава е съмнителна, а парите са мръсни, нито едното, нито другото не мирише. Списанието „Charly Hebdo“ нагледно това го доказва.“

В последния си брой, който излезе в сряда, „Шарли Ебдо“ публикува няколко карикатури, които пресъздават трагичния инцидент с руския самолет, който на Коледа се разби в Черно море и всичките 92-ма пътници на борда загинаха.

 На една от карикатурите е показан падащия самолет, а до него певец от военния хор, който пее „Аааа“.

На друга карикатура е изобразено как след разбиването на самолета, загиналите хористи пеят под водата на рибите. Надписът гласи: „Хорът на Червената армия покорява нова публика“.

Има и карикатура, в която е намесен и руският президент. На фона на падащия самолет има текст, който гласи: „Лоши новини… Путин не бил вътре“.

В изданието има и рисунка, озаглавена: „Турция: руският посланик бе убит насред изложба“. В центъра на композицията има фигура на човек, за която се предполага, че олицетворява посланик Карлов.

Русия: Това е мерзост

Москва остро осъди карикатурите, които бяха определени като мерзост и загуба на човешко достойнство.

„С кощунствените карикатури на трагедията с Ту-154 сътрудниците на „Шарли Ебдо“ окончателно извадиха себе си не само от редиците на журналистите, но и на цивилизованите хора“, написа  Константин Долгов, упълномощен от руското външно министерство по въпросите на правата на човека, демокрацията и върховенството на правото, във Фейсбук.

„Да се обръща внимание на карикатурата, публикувана във френския сатиричен вестник „Шарли Ебдо“ на тема падането на руския самолет Ту-154 над Черно море е унизително за нормалния човек“, заявява и говорителят на руското министерство на отбраната ген. Игор Конашенков пред ТАСС.

Той определя действията на карикатуристите като „мерзост“ и казва, че подобна „артистичност“ е истинската проява на „западните ценности“.

„Карикатурите в „Шарли Ебдо“ са извън човешкия морал и закона. Това е екстремизъм, който няма отношение към творчеството и журналистиката“, казва заместник-говорителят на руския парламент Ирина Ярова. Тя смята, че по този начин се насърчава тероризма.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви, че публикуването на карикатури за разбития самолет и за убития посланик в Турция „за пореден път демонстрира какво представлява в същността си западната демокрация и свобода на словото“.

В профила си в Инстаграм Кадиров написа: „И по-рано съм говорил, и сега повтарям, че редакционната политика на списанието е аморална, безнравствена и нехуманна. Това няма никакво, нито пряко, нито косвено отношение към свободата на словото. Убийството на Андрей Карлов и катастрофата на Ту-154 се възприема от милиони руснаци и от нашите приятели по целия свят като лична мъка, а „Шарли Ебдо“ се надсмива над нашата национална трагедия. Нека и днес онези, които викаха „Ние всички сме „Шарли“ да облекат отново тениските си и онези, които в стройни колони маршируваха по улиците на Париж, отново да се съберат пред Елисейския дворец“.

Френските власти се дистанцираха от изданието

Във връзка с реакцията на Русия, от френското външно министерство заявиха, че се дистанцират от изданието.

„Ръководството на страната няма отношение към работата на вестника и неговите сътрудници имат свободата да изразяват собственото си мнение“, се казва в позицията на френското външно министерство.

Това не e първия път, в който „Шарли Ебдо“ публикува осмиващи карикатури свързани с Русия. През ноември 2015 г. сатиричното издание публикува карикатури и с атентата срещу руски пътнически самолет в Египет, а през октомври тази година и с открития руски православен и културен център в Париж, припомня ТАСС.

От електронното издание на новия брой на „Шарли Ебдо“ става ясно, че в него има рисунки не само свързани с Русия.

Една от карикатурите е посветена на делото срещу шефа на Международния валутен фонд Кристин Лагард, по което тя бе призната за виновна в небрежност при изпълнението на служебните си задължения като френски финансов министър, но не й бе наложена присъда. На рисунката Лагард показва среден пръст на съдията.

Карикатура пък представя Доналд Тръмп и Владимир Путин, напъхани в подаръчни кутии. Коментарът към нея е: „Подаръците, от които хората биха искали да се отърват“.

В рубриката на изданието „Слухове“ се казва, че в Русия десетки са починали вследствие на консумация на масло за баня, но жителите на Алепо имат късмет, че не са умрели от сапун сирийско производство.

Заради острите си и осмиващи карикатури, които понякога преминават добрия тон, на 7 януари 2015-та година ислямски нападатели влязоха в редакцията на „Шарли Ебдо“ и застреляха 12 души от редакционния екип. Причината бяха скандални карикатури, които обиждали мюсюлманските ценности.
a78565874bfe97b2b4be60ac109f37ed