Русия определи санкциите на Япония срещу Москва като неприятелска стъпка

Руското външно министерство смята обявяването на санкции от страна на Япония срещу Русия за неприятелска и недалновидна стъпка. Това заявиха във вторник от руското външнополитическо ведомство, предаде РИА Новости.

„Ние оценяваме обявеното от Япония на 28 юли въвеждане на така наречените допълнителни санкции по отношение на Русия като неприятелска и недалновидна стъпка, базираща се на дълбоко погрешно представяне на реалните причини за случващото се в Украйна”, се казва в изявлението на руското МВнР.

От ведомството считат за неуместно свързването на санкциите с катастрофата на малайзийския Боинг в Украйна. „Особено неуместно изглежда връзката на указаните санкции с катастрофата на територията на Украйна на малайзийския самолет, съпроводена с коментари за намеренията на Токио да „подтикне Русия към действие”. В тази връзка бихме искали да припомним, че именно руската страна бе първата, която призова за открито и безпристрастно международно разследване под егидата на ИКАО и прави за тези цел всичко, което зависи от нея”, се казва още в съобщението.