Русия определи отношенията със САЩ като замразени на всички нива

Русия определи отношенията със САЩ като замразени на всички нива

Публикувано от:

Диалогът между САЩ и Русия на практика е замразен на всички нива, надеждите на Москва са, че с избирането на Доналд Тръмп за президент, те ще бъдат подобрени. Това са акцентите от интервю за телевизия “Мир” на президентски говорител Дмитрий Песков, обобщени от БТА. Той уточни, “е пробиви в тази връзка, в непосредственото бъдеще, не се очакват.

Песков посочи, че Кремъл очаква новото правителство на САЩ да предприеме нов и по-конструктивен подход. Той заяви, че е малко вероятно Вашингтон да даде назад по отношение на мерки като разполагането на сили на НАТО близо до границите на Русия или бързо да отмени санкциите срещу Москва.

“Никога не сме носили розови очила. Ясно разбираме, че всеки американски президент на първо място ще защитава интересите на страната си”, каза още говорителят на Путин. Песков отхвърли твърденията на опонентите на Тръмп, че избраният президент на САЩ е прекалено благоразположен към Русия, определяйки ги като проява на “русофобия”.

Дмитрий Песков подчерта, че ако САЩ покажат готовност да водят диалог за намиране на решения, това ще ознаменува нов подход в двустранните отношения. Той отхвърли твърденията на Барак Обама за намеса на Русия в американските президентски избори. Песков посочи, че твърденията на САЩ за хакерски атаки още повече влошават и без това обтегнатите двустранни отношения.

САЩ оспориха изказване на високопоставен руски представител, че почти всички канали на комуникация между Русия и САЩ са замразени, и заявиха, че няма прекъсване в диалога, предаде Ройтерс.

 “Трудно е да се знае какво точно се има предвид с този коментар, но дипломатическите контакти с Русия продължават по широк кръг въпроси. Това, че имаме значителни разногласия с Москва по някои от тези въпроси, е добре известно, но не е имало прекъсване на диалога”, заяви говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.

Той съобщи, че държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров са обсъдили вчера по телефона положението в Сирия.

Източник: Дарикнюз, Дневник