Русия обяви: Войната за Алепо приключи

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви, че всички военни действия в Източен Алепо са прекратении че сирийското правителство си е върнало контрола над районите, които доскоро бяха в ръцете на бунтовниците, предаде ТАСС

„Според най-новата информация, която получихме през последния час, военните действия в Алепо приключиха. Сирийското правителство си върна контрола над Източно Алепо“, каза Чуркин към края на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН.

По-рано Чуркин каза, че всички джихадисти и членове на семействата им, както и ранените в боевете, в момента преминават през договорени коридори в посоки, които са избрали доброволно, включително към провинция Идлиб, която е под контрола на бунтовниците. „Никой няма да навреди на цивилните“, увери той.
Евакуацията на останалите в Алепо бунтовници ще е важна победа за президента Башар Асад. С това най-големият сирийски град ще се върне изцяло под правителствен контрол за пръв път, откакто бунтовниците превзеха източната му част през 2012 г.
През последните дни в Алепо са проведени три хуманитарни акции, в които са доставени около 3,5 тона стоки от първа необходимост, добави Чуркин.

Освободеният от бунтовниците квартал Шейх-Саид и други райони на Алепо бяха заснети от птичи поглед. Сирийската армия пристъпи към прочистването на последните позиции на терористите в квартал Салахедин в източната част на града, съобщава РИА „Новости“

Жителите на Алепо излязоха по улиците на града в очакване на официалното съобщение за освобождаването на източните квартали. Хората се прегръщат и поздравяват с освобождението, чуват се изстрели във въздуха в чест на победата.

По информация на руския Център за примирието сирийските власти контролират напълно над 98% от територията на Алепо.

В съобщението се посочва, че от началото на операцията на сирийската армия за освобождаване на източните части райони на града са изведени над 110 хиляди мирни жители, в това число над 44 хиляди деца. Над 7 хиляди души са се завърнали в домовете си в освободените западни квартали на Алепо.