Русия образува наказателно дело за трагедията в Одеса

Образуването в Русия на още едно наказателно дело, свързано със събитията в Украйна стана факт във вторник. Следственият комитет на Руската федерация образува дело едновременно по няколко обвинения – „подготовка за извършване на престъпление”, „убийство” и „опит за убийство и изтезания”.

Главното събитие, причина за образуването на наказателното дело, е трагедията в Одеса на 2 май тази година. От руската разследваща комисия уточниха, че делото е образувано срещу лицата”част от радикално настроените националистически въоръжени формирования „Десен сектор”, „Самоотбрана на Майдана” и феновете на украинските футболни клубове”. Освен радикалите, в руското разследване фигурират и украинските военни. Според материалите на делото, става дума за сътрудници на украинското Министерство на вътрешните работи и Службата за сигурност.

По данни на СК на Русия, радикалите са предизвикали масови безредици, ескалирали до насилие над населението, погроми, палежи и унищожаване на имущество. Официалният представител на Следствения комитет Владимир Маркин така обясни защо руското правоохранително ведомство е заинтересовано от събитията в съседната страна. „Намиращият се в този ден в центъра на Одеса руски гражданин, опасявайки се за живота си, решил да се скрие на безопасно място и се насочил към Дома на профсъюзите на площад Куликово Поле. Покрай него в сградата се събрали и други граждани, които искали да изчакат утихването на масовите безредици. Вечерта радикал-националистите започнали да замерят сградата на Дома на профсъюзите с камъни и бутилки със запалителна течност”, каза Маркин.

Повече от 35 души са загинали в резултат от отравяния, изгаряния и травми, получени при падане от високо, в резултат на предизвикания пожар, а както и от огнестрелни рани, съобщава СК на Русия. Руският гражданин е успял да се измъкне от горящата сграда, въпреки отравянията, които получил от отделените при пожара отровни вещества. Вместо да му бъде оказана медицинска помощ обаче, той е бил задържан от сътрудници на одеската милиция и отведен в областното управление на МВР. „Там потърпевшият е бит, след което цяла нощ разпитван, като над него е оказвано физическо и психологическо въздействие заради това, че е руснак. Изобщо не е станало дума за това, че той е потърпевш или пък за това да бъдат открити виновниците за подпалването на Дома на профсъюзите. Не му е оказана и медицинска помощ”, съобщават още от ведомството.

Задържаният е откаран в болница чак на следващия ден, когато състоянието му се влошило драстично, заради отравянията при пожара. Но дори в реанимацията сътрудниците на украинската Служба за сигурност не са го оставили намира и „продължили провеждането на следствените действия, заплашвайки го с физическа разправа, като демонстративно са му отказвали медицинска помощ”, отбелязват още от СК на Русия. При това, всички документи на следствието нарочно са били съставяни на украински език, а преводач на руския гражданин не е бил осигурен. Молбите на задържания за среща с представители на руското консулство са били игнорирани. Консулите са били допуснати при него едва на 31 юли, тоест почти 3 месеца след арестуването му. Именно тогава руският гражданин е успял да се обърне към руските правоохранителни органи.

Във връзка с това Маркин подчерта, че за задържането на украинската пилотка Надежда Савченко СК на Русия е уведомил веднага украинското посолство, а представител на консулския отдел е бил допуснат до нея в рамките на 10 дни от ареста. Освен това, на обвиняемата е била предоставена възможността да се запознае с процесуалните документи, които са били преведени на украински език. „Следственият комитет възнамерява да установи лицата, виновни за извършването на тези престъпления, и в рамките на действащото законодателство да приеме мерки за подвеждането им под наказателна отговорност”, подчерта Маркин.

Припомняме, че това не е първото дело, образувано от руските следователи срещу украинските чиновници. На 18 юни 2014 г. СК на РФ образува наказателни дела срещу украинския вътрешен министър Арсен Аваков и губернатора на Днепропетровска област Игор Коломойски. Те са обвинени в организиране на убийства, използване на забранени средства и методи за водене на война, отвличане на хора, както и възпрепятстване на работата на журналистите. На 2 юли Басманският съд прие решение за задочен арест на Коломойски, а на 9 юли – на Аваков.