Русия образува дело за геноцид на рускоезично население в Украйна

Следственият комитет (СК) на Русия образува наказателно дело за геноцид на рускоезичното население  в Украйна, предаде ТАСС.

„Главното следствено управление на СК образува наказателно дело за масовия обстрел в периода от 1 декември 2014 г. до 12 януари 2015 г. от установките за залпов огън „Град“, „Ураган“, самоходните артилерийски установки „Акация“ и „Гвоздика“ и друго тежко въоръжение, включително с използването на запалителни боеприпаси срещу градовете Донецк, Горловка, Докучаевск и Ольоновка, както и други населени места“, заяви представителят на СК Владимир Маркин.

„В резултат на тези обстрели са били убити над 40 души, повече от 120 са получили телесни повреди с различна степен на тежест, в градовете в Донбас частично или напълно са разрушени жилищни сгради, както и обекти на социалната инфраструктура и комуникацията“, подчерта още Маркин. Според него обстрела от страна на украинските военни на градове, населени с мирни жители на Украйна нарушава редица международни конвенции.

Представителят на СК припомни, че това „не е първото наказателно дело, което Следственият комитет образува във връзка с убийствата в Донбас на мирни жители, в това число на възрастни хора, деца, журналисти и руски граждани“.

„Очевидно, опитвайки се да скрие от световното общество имената на тези военни, украинското командване, надявайки се на това, че никой няма да ги познае, извърши ротация. Но те се заблуждават наивно! Няма никакви съмнения за това, че и в този случай руските следователи ще приложат всички законни сили и средства, с които разполагат, не само за да установят имената на тези новоизлюпени „борци“ с мирното население на Донбас и да попълнят списъка с фигуранти в наказателното дело, но и да придадат гласност на всичко това, за да може целят свят да разбере чии ръце създават беззаконието в Източна Украйна“, подчерта Маркин.

Според него „изглежда откровено цинично това, че целият свят така единодушно откликна на трагедията във Франция и също така единодушно не забелязва по-циничните и варварски престъпления, които украинската власт ежедневно извършва в Донбас“.

По данни на Следствения комитет общо от началото на така наречената „антитерористична операция“ в югоизточната част на Украйна „са били убити над 4 800 души, повече от 10 500 са получили телесни повреди с различна степен на тежест, напълно или частично са разрушени и изгорени над 1000 жилищни сгради и обществени обекти, във връзка с което над 500 хиляди мирни жители са били принудени да напуснат домовете си и да потърсят помощ в Русия“.