Русия няма да нахлува в Украйна

Това заяви руският военен министър Сергей Шойгу в разговор с американския колега Чък Хейгъл.

Москва изразява загриженост от безпрецедентното увеличение на военната активност на САЩ и НАТО близо до границите на Русия. Шойгу е призовал Хейгъл да помогне за „успокояване на реториката“.

Руският военен министър също така заяви, че руските военни сили, които извършваха учения край украинската граница, са се върнали на местата за постоянна дислокация, без обаче да разкрива подробности.

Шефът на Пентагона е предупредил руската страна, че ако продължава дестабилизиращото влияние на Русия в югоизточна Украйна, ще последват нови санкции по отношение на Москва.

Световните информационни агенции съобщиха за кървави сблъсъци между проруски активисти и националисти на митинг на националното единство в Донецк, Украйна.
На фона на съобщенията за ескалацията на напрежението в източните украински региони, Западът наложи нови санкции срещу Русия. Европейският съюз и Съединените щати замразиха авоарите и пътуванията на още руски граждани и компании от близкото обкръжение на президента Владимир Путин.

От ООН изразиха безпокойство за влошаването на обстановката в Украйна, след като седмицата започна с покушение на висш държавен чиновник – кметът на Харков Генадий Кернес, който беше прострелян от неизвестен снайперист. В момента Кернес е в тежко състояние. Генералният секретар Бан Ки-мун призова за незабавнотосвобождаване на задържаните в Славянск членове на мисията на ОССЕ в страната.