Русия не се намесва по въпроса за статута на Крим

Русия не се намесва в ситуацията по въпроса за статута на Крим, който е в състава на Украйна, заяви официалният представител на МВнР на Русия – Александър Лукашевич, отбеляза агенция РБК.

„Украинското ръководство е напълно дееспособно, за да взима самостоятелни решения по въпроса с разблокирането на тази политическа криза, ние в тази ситуация не се намесваме“, каза той. В същото време дипломатът добави, че Русия води политически диалог с украинските колеги. Както се съобщаваше по-рано, президиумът на Върховния съвет (ВС) на Крим, призова населението на автономната република, да има готовност за защита срещу силите, които се опитват да превземат властта в Киев.

На 5 февруари, депутатът от ВС на Крим Владимир Кличников, обяви готовността да инициира обръщение към Русия с призив да защити статуса на Антономната Република (АР) Крим. На февруарската сесия на ВС, депутатът предложи да се разгледа въпросът по създаването на работна група за внасяне на изменения и допълнения в Конституцията на АП Крим и Конституцията на Украйна, както и провеждане на общо кримско  проучване на общественото мнения по въпроса за статута на Крим, а също да се приеме обръщение към президента на Федералното събрание на Русия, да действа като гарант за неизменността на статута на автономията и защитата на правата и свободите на гражданите..