„Русия не е агресор“. Срещата на Путин с ръководителите на световните информационни агенции

„Русия не е агресор и не залага на засилване на напрежението“, заяви руският президент Владимир Путин на среща с ръководителите на най-големите световни информационни агенции в Санкт Петербург в рамките на Петербургския международен икономически форум (ПМИФ). В същото време, по думите на Путин, Русия „е длъжна да отговори на действията на Запада по отношение на Москва“. Тези цитати представя агенция EFE.

Срещата на ръководителите на световните информационни агенции с руския президент Владимир Путин се провежда за втора поредна година. По инициатива на ТАСС в рамките на ПМИФ се състои среща на върха на информационните агенции, участниците в която са поканени на беседа с руския държавен глава.

На срещата с Путин присъстваха, освен организатора – ТАСС, и ръководителите на единадесет водещи световни информационни агенции: Press Association (Великобритания), Reuters (Великобритания), DPA (Германия), Indo-Asian News Service (Индия), EFЕ (Испания), ANSА (Италия), The Canadian Press (Канада), „Синхуа“ (Китай), Associated Press (САЩ), France Press (Франция), Kyodo News (Япония).

Според информация на агенция EFE, „засилването на враждебната риторика между Русия и САЩ не означава, че рискът от ядрена конфронтация в света е станал по-висок, заяви Путин“.

Отговаряйки  на въпрос за ситуацията в Украйна, Путин подчерта отново, че през февруари 2014 г. в Киев е бил извършен държавен преврат срещу законното украинско правителство.

„Събитията през февруари 2014 г. в Киев носеха характера на държавен преврат срещу законното правителство, и когато основно рускоезичните жители на Източна Украйна се противопоставиха на новата администрация, длъжностните лица в столицата отвърнаха, като изпратиха танкове, каза Путин, определяйки тези действия като неприемливи. „Той призова към реализация на Минските споразумения и обвини Киев в опит да потисне икономиката на източните региони Донецк и Луганск, отказвайки им изплащането на пенсиите и блокирайки финансовите операции“, пише EFE.

„Международната общност трябва да окаже натиск върху правителството на президента Петро Порошенко с цел то да изпълни задълженията си, произтичащи от Минските споразумения, подчерта руският лидер, отхвърляйки за пореден път обвиненията на Киев и Запада, че има руски войски в източната част на Украйна“, добавя още агенцията.

Путин смята, че Русия отново може да стане член на Г-8, даже въпреки принципните възражения на Канада. Както съобщи агенция The Canadian Press, руският лидер е казал това пред канадския представител на срещата.

„Не искам да обиждам никого, но, ако САЩ кажат, че Русия трябва отново да се върне в Г-8, то премиерът (на Канада Стивън Харпър) ще промени мнението си“, цитира агенцията думите на Путин.

По думите на руския президент, Банката за развитие на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) се създава не в противовес, а в допълнение на вече действащите финансови организации. Това съобщава индийската информационна агенция IANS.

Макар дейността на такива глобални институции, като Световната търговска организация (СТО) да е „в задънена улица“, всички пет страни от БРИКС са в добри отношения, например, със Световната банка и Международния валутен фонд, цитира агенцията думите на руския президент.

„Путин нарече Япония „стратегически партньор“ и изрази намерение да развива производството на втечнен природен газ на Сахалин, в което участва Япония“, съобщава информационна агенция Киодо.

Освен това, в разговора с представители на Киодо руският президент изрази желание да проведе преговори с японския премиер Синдзо Абе. „По отношение на проблема със „северните територии“ (така в Япония наричат руските Южни Курили – бел. ТАСС) той заяви: „Всички проблеми са решими“. „Той изрази силно желание да проведе преговори със Синдзо Абе“, съобщава още японската информационна агенция.

„Говорейки за териториалния проблем, Путин заяви: „Русия сама нищо не може да направи. Ние очакваме инициатива от японска страна“. Той намекна също, че за да има развитие по териториалния въпрос, който в момента е в задънена улица, японската страна трябва да разработи ново предложение“.

„Отговорността за охлаждането в нашите отношения носи Япония“, цитира агенцията думите на Путин.

„Отговаряйки на въпрос за Латинска Америка, руският президент заяви, че тя е приоритет за Русия, и Москва възнамерява да постигне разширено сътрудничество със страните от региона, – отбелязва агенция EFE. – Той изрази ясна подкрепа на политиката на откриване на Куба към света и дипломатическото затопляне между Хавана и Вашингтон“.

Според EFE, „отменяйки страданията на кубинския народ от икономическото ембарго, въведено от САЩ през 1962 г., Путин е казал, че снемането на ембаргото ще се отрази положително на острова и на останалата част от полукълбото, опровергавайки представата, че по-тесните връзки между Хавана и Вашингтон могат да доведат до намаляване на руското влияние в Куба“.

Предоставянето на Русия на правото за провеждане на Световното първенство по футбол през 2018 г. не бива да се поставя под съмнение, Москва „се е борила честно“, за да завоюва това право, предава агенция France Presse думите на руския президент.

„Ние се борихме честно, за да получим правото за организирането на световното първенство, и го постигнахме. Не смятаме, че това решение може да бъде обжалвано, – цитира Путин френската ИА. – Ние бяхме готови, и това е нещото, което убеди ФИФА. Строителството на стадиони вече започна“.

„Отговаряйки на въпрос за корупционния скандал във ФИФА, Путин продължи: „Ние подкрепяме борбата с корупцията, но единствено съдът има правото да реши дали някой е виновен, – пише агенцията. – По думите на Путин, в Русия е било започнато разследване по обвинението й в корупция с цел получаването на правото за провеждане на Световното първенство през 2018 г., той подчерта: „Ние не открихме никакви доказателства за възможна корупция в Русия“.