Русия недоумява: Защо ООН мълчи за масовите гробове край Донецк

Темата за масовите гробове край Донецк в източната част на Украйна не намерила отражение в доклада на ООН по ситуацията със човешките права в Украйна, съобщи РИА Новости.

По-рано представителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик обещал, че организацията ще засегне и този въпрос, но в доклада нито дума за масовите престъпления в Нижняя Кринка и Комунар до Донецк.

Военни формирования, които се намират под контрола на Въоръжените сили на Украйна продължават да нарушават принципите на международното хуманитарно право. Това се казва в доклада на мониторинговата мисия на ООН по правата на човека в Украйна, предаде РИА Новости.

В документа основно се споменават показания на свидетели, които са били арестувани и държани в затвора от представителите на официалните власти в Киев или въоръжени батальони под контрола на украинската армия. Хората са разказали за лошо отношение към задържаните, за побои, отказване от медицинска помощ и храна.

Според данните на доклада, от средата на април до 25 август по подозрение в съучастие с опълченците се били задържани около 1 000 души. Към момента на приключване на отчетния период са били задържани още 52 души.

Голяма тревога събуждат у представителите на мисията съобщенията за изчезване на хора, убийства, изнудване и произволни задържания, които продължават да осъществяват батальоните „Айдар”, “Днепр-1″, “Киев-1″ и “Киев-2″. Но нито дума не се споменава за масовите гробове край Донецк.

В ДНР са учудени, че експертите от ООН не идват на местата на гробовете. Ръководството на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) не възразява срещу посещението на експертите от ООН и е изненадано, че представителите на организацията не пристигат там, заяви на брифинг в Донецк вицепремиерът на ДНР Андрей Пургин.

 Напомняме, че в момента в моргите на Донецк се намират около 400 неидентифицирани тела, открити наскоро в масови гробове край столицата на Донецка народна република, съобщи „Российская газета“, позовавайки се на латвийският правозащитник, политолог и експерт-наблюдател в мисия на ОССЕ в Украйна Ейнарс Граудиниш.

Той разказа, че е посетил два масови гроба – в село Нижняя Кринка и мина Комунар. Граудиниш е един от осемте наблюдатели на ООСЕ. Групата се състои от експерти-наблюдатели от Франция, Германия, България, Великобритания и други страни. Те са били съпроводени от представители на Донецка и Луганска народни републики.

По думите на латвийския експерт до мина Комунар труповете са се намирали под тънък слой пръст, което показва, че убийците са бързали. Към момента на пристигането на експертите телата вече са били извадени. По думите на опълченците в момента на откриването им те са били в напреднал стадий на разлагане.

„В масовия гроб край село Нижняя Кринка засега е разкопана само една част, каза Граудиниш. Той съобщи, че опълченците предложили на експертите да присъстват при разкопаването, но идването на наблюдателите би отнело ценно време, поради което се наложило опълченците да действат бързо, а и в това време в зоната все още действали украински снайперисти, подчерта експертът.

„Само в моргите в Донецк има около 400 неидентифицирани трупа. Очевидно е, че броят им ще нарасне след ексхумацията на телата. Трябва да се има предвид и това, че някои от безследно изчезнали хора може да се намират все още в плен или без съзнание в някоя болница, а някои да са убити“, ката още Граудиниш.

С ексхумирането на телата в момента се занимават експерти от опълчението на ДНР и ЛНР. Те документират извличане на всяко намерено тяло, провеждат експертиза и изпращат телата в моргите.

Местни жители разказали на Граудиниш, че домовете им са разграбени, а украинските нацгвардейци са се редили на опашки в пощата, за да изпратят заграбеното на близките си.

„При нас дойде голяма група местни жени. Те разказваха много емоционално и буквално ридаеха. Говореха една през друга и поотделно. Разказаха ни, че наемници от батальоните „Азов“ и „Донбас“ са подлагали често жените от селата на масови изнасилвания. Жертви на издевателствата са ставали дори 12-годишни момичета и възрастни жени“, съобщи латвиецът. Той призна, че е останал шокиран от видяното и от мъката на тези жени.

На 23 септември опълченци съобщиха, че край Донецк са открити няколко масови гроба, където по думите на местни жители са били погребани мирни жители, убити от украинските военни. Както заяви по-рано специалният представител на ОССЕ за борба с трафика на хора Мадина Джарбусинова, някои от телата са без вътрешни органи и не е изключено те да са били взети с цел продажба.

На 28 септември властите на ДНР съобщиха, че са открили нови масови гробове до мина Комунар около с. Нижняя Кринка, където до преди няколко дни се разполагали частите на Националната гвардия на Украйна. Според опълченците убийствата на мирни жители са извършени именно от бойци на Националната гвардия, които се намирали в Нижняя Кринка от април до средата на септември.

От руското външно министерство също заявиха, че има сериозни основания да се смята, че нацгвардейците са причастни към убийствата. Киев от своя страна категорично отхвърля тези подозрения и обвинява опълченците в престъпленията.