Русия на път да изпрати армия в Източна Украйна

Източник от висшето ръководство на руското министерство на външните работи е заявил късно в четвъртък пред znak.ru, че се обсъжда вариант за миротворческа операция на руската армия в Източна Украйна. Според източника преди ден на украинския президент Петро Порошенко от Москва е било предложено да се замразят бойните действия в Донецка и Луганска области за няколко месеца, за да се избегнат човешките жертви.

Киев обаче не е приел това предложение,

войната продължава

 

и всеки ден загиват хора и от двете страни. Затова външното министерство на Русия е обсъдило план, при който руски военни части образуват обръч около големи градове в двете размирни области и така поемат охраната им.

На въпрос защо при това положение Владимир Пу­тин поиска да се анулира разрешението на руската Дума за използване на армията при необходимост в украинската криза, източникът е посочил, че това е бил ход, необходим за преговорите на руския президент в Австрия, където той подписа споразумение за изграждане на „Южен поток”.

Окончателно решение не е взето, но ситуацията е тежка, завършва изказването си източникът от руското външно министерство. Официално обаче бе потвърдено, че се очаква

извънредно свикване

 

на руската Дума във връзка със ситуацията в Украйна, проверява се системата за оповестяване на депутатите в случай на екстрено събитие.