Русия напусна пролетната сесия на ПАСЕ

Делегацията на Русия напусна пролетната сесия на ПАСЕ в знак на протест срещу наложените ограничения на правомощията й, съобщи ИТАР-ТАСС.

Напомняме, че Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ограничи пълномощията на руската делегация, а също гласува за разширяването на санкциите, предложени първоначално с проекта на референдума по въпроса за правомощията на делегация, съответно, тя не само се лишава от правото си на глас до края на годината, но и от възможността да работи в ръководните органи на ПАСЕ и в наблюденията на изборите.

По този повод, ръководителят на делегацията Дмитрий Пушков заяви, че е възможно в бъдеще руската делегация да преразгледа въпроса за удължаване на работата на делегацията в ПАСЕ. „Няма да участваме в по-нататъшната работа на тази сесия и си резервираме правото да разгледаме въпроса за членуването на Руската Федерация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа” – каза той.

Днес ПАСЕ прие резолюция, която осъжда Русия за присъединяването на Крим: руската делегация до края на годината е лишена от правото си на глас в Асамблеята, от правото да участва в наблюдения на изборите и е изключена е от всички ръководни органи.  На пленарното заседание на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа бе подкрепена поправката, осъждаща присъединяването на Крим към Руската Федерация. Едновременно с това ПАСЕ отклони поправката за анулиране на пълномощията на руската делегация. По време на обсъжданията на правомощията на Русия, руската делегация отсъства в залата на ПАСЕ.